uklad rownan
Patryk: a2 + b2 = 30
a * b = 5√5
8 paź 14:27
8 paź 14:29
Godzio: Taka wskazóweczka
30 + 10√5 = √52 + 2 * 5 * √5 + 52 = (√5 + 5)2
8 paź 14:37
Patryk: nic mi nie wychodzi dobrze
8 paź 14:42
Godzio:
| 125 | |
| + b2 = 30 / * b2 b2 = t > 0 |
| b2 | |
125 + t
2 = 30t
t
2 − 30t + 125 = 0
Licz dalej
8 paź 14:47
Patryk: wyszlo mi a = √5/5 b = 25
i a =√5/125 b = 625
dobrze?
8 paź 14:52
Godzio:
Coś nie tak:
a2 + b2 = ... po podstawieniu Twoich wyników nie wyjdzie 30
8 paź 14:53
Patryk: z delty wyliczylam t1 = 5 i t2 = 25
po podstawieniu do rownan wyszly mi takie wyniki
8 paź 14:57
ICSP: a jakie było założenie?
b2 = t
czyli
b2 = 5 oraz b2 = 25 ⇔ b = √5 v b = −√5 v b = 5 v b = −5
8 paź 14:58