Proszę o jak najszybszą pomoc:):)
kasia:*: Wśród 20 oporników jest 16 dobrych.w sposób przypadkowo bierzemy 3 oporniki.Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia że co najmniej 2 spośród wybranych są dobre.
9 mar 22:30
Bogdan:
Rozwiązuję
9 mar 22:42
Bogdan:
Dla wygody obliczeń budujemy tabelkę z danymi:
dobre | złe | razem
16 | 4 | 20
---------------------------------
2 | 1 |
A. | | 3
3 | 0 |
|Ω| = (203) = 20*19*18 / 1*2*3 = 20*19*3
|A| = (162) * (41) + (163) * (40) = (16*15/1*2) * 4 + (16*15*14/1*2*3) * 1
P(A) = |A| / |Ω|
Dokończ obliczenia sama.
9 mar 22:54
kasia:*: Dziękuje życie mi ratujesz

9 mar 23:00