F. kwadratowa
Piotr: Liczby x1 i x2 sa pierwiastkami rownania x2+px+q=0, napisz rownanie kwadratowe, ktorego
pierwiastkami sa liczby x1+x2 i x1*x2. Prosze o rozwiazanie i wyjasnienie
8 paź 14:14
Godzio:
Postać iloczynowa:
(x − (x1 + x2) )(x − x1x2) = (x + p)(x − q) = ... wymnóż i masz wynik
8 paź 14:17
Grześ: skoro x1 i x2 są pierwiastkami, to:
x1+x2=−p
x1x2=q, ze wzorów Viete'a
Nowe równanie kwadratowe ma pierwiastki: x1+x2, x1*x2, czyli jest postaci:
(x−(x1+x2)(x−x1x2)=0, podstawiamy:
(x+p)(x−q)=0
x2+(p−q)x−pq=0
8 paź 14:19
Piotr: Nie rozumiem dlaczego x1*x2=p, przeciez p=Δ\4a, a x1*x2=c\a
8 paź 14:27
Piotr: Godzio, moglbys napisac, skad sie wziela prawa strona
8 paź 14:29
Godzio: Grześ to napisał, to są wzory Viete'a
f(x) = ax
2 + bx + c
8 paź 14:36
Piotr: W tym pytaniu chodzilo i o prawa strone w Twoim rownaniu
8 paź 14:41
Godzio:
No to odpowiedziałem, po podstawieniu
| | −p | |
x1 + x2 = |
| = −p czyli (x − (−p)) = (x + p) |
| | 1 | |
x
1 * x
2 = q czyli (x − x
1x
2) = (x − q)
I ta prawa strona to właśnie (x + p)(x − q)
O to chodziło czy jeszcze coś innego ?
8 paź 14:43
Piotr: O to, juz wszystko wiem, dzieki bardzo
8 paź 14:46