odejmowanie wyrazen
piotr: Witam czy ktos może mi wytłumaczyć : jest takei oto wyrażenie przy liczeniu asymptoty ukośnej
b=lim→+∞=−x3+4x2
−−−−−−−−−−−− − (−1/3 *x)
3x2+2
= lim→∞ −3x3+12x2+3x3+2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(3x2+2)3
nie pisałem dalej tego bo dalej wiem co sie dzieje bardzo bym prosił aby kos mi wytłumaczył jak
to zostało przekształcone
8 paź 14:12
Godzio:
| | −x3 + 4x2 | | 1 | | | | x | | −x3 + 4x2 + (3x2 + 2) * |
| | | | 3 | |
| |
limx→∞ |
| + |
| x = |
| |
| | 3x2 + 2 | | 3 | | 3x2 + 2 | |
| | 12x2 + 2x | |
= |
| |
| | (3x2 + 2) * 3 | |
8 paź 14:20
piotr: to robiac analogicznie czy ten przyklad jest dobrze przekształcony
cos nie ida mi te przekształcenia... bardzo prosze jeszcze raz o pomoc
8 paź 17:41
piotr: .
9 paź 16:48
Godzio:
| | 2 | |
Ok, ale można było pominąć |
| bo w nawiasie mamy 2 * ... (a dokładnie 2x − 6 = 2(x − 3) ) |
| | 2 | |
więc ta dwójka i tak się uprości (wcześniej nie mogliśmy tego zrobić)
| | x2 − x2 − 3x | | −3x | |
| = |
| = |
| |
| 2x − 6 | | 2x − 6 | | 2x − 6 | |
Ale tak jak Ty zrobiłeś jest też dobrze, tyle że na końcu można uprościć wyrażenie przez 2
9 paź 16:54