Rozwiąż równanie
Mary: | | 1 | |
4x + 4x−1 + 4x−2 + ... = |
| √4x+1+2 |
| | 3 | |
8 paź 13:58
Godzio:
Jesteś na rozszerzeniu czy studiujesz ?
8 paź 14:00
Mary: rozszerzenie
mam w opor duzo zadan do zrobienia, czesc mi wychodzi reszta nie i dlatego tyle tu daje zadan
bo nie jestem pewna czy dobrze mysle
8 paź 14:07
Godzio:
To próbujemy razem, dla jakiego x, lewa strona jest nieskończonym ciągiem geometrycznym ?
8 paź 14:09
Mary: hm, no ja zrobilam to tak
| | 4 | | 1 | |
wyszlo mi S i mam 4x * |
| = |
| √4x+1+2 |
| | 3 | | 3 | |
potem podstawilam sobie t=4
x ale odp mi sie nie zgadza bo ma byc −1/2
8 paź 14:12
Grześ: 4t=
√4t+2
16t
2=4t+2
16t
2−4t−2=0
8t
2−2t−1=0
8t
2−4t+2t−1=0
4t(2t−1)+(2t−1)=0
(4t+1)(2t−1)=0 4t+1>0, bo t>0
2t−1=0
...
8 paź 14:15
Godzio:
| | 4x | | 4 | | 1 | |
L = |
| = |
| * 4x = |
| 4x + 1 4x + 1 = t |
| | | | 3 | | 3 | |
4
x + 1 =
√4x + 1 + 2 /
2 4
x + 1 = t
t
2 = t + 2
t
2 − t − 2 = 0
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
| | 1 − 3 | |
t2 = |
| = −1 < 0 odpada |
| | 2 | |
| | 1 | |
4x + 1 = 2 ⇒ 22x + 2 = 2 ⇒ 2x + 2 = 1 ⇒ x = − |
| |
| | 2 | |
8 paź 14:16
Mary: dziekuje, juz wiem co zle robilam! ehh, pierdola ze mnie
8 paź 14:22