problem z zespolonymi liczbami
pat: | | 1 + i | |
Zapisz liczbę ( |
| )25 w postaci a +ib. |
| | √3 + 1 | |
Żeby to rozwiązać, należy najpierw doprowadzić liczbę do postaci trygonometrycznej, skorzystać
z prawa de Moivre'a i z powrotem przekształcić do postaci kanonicznej.
| | 1 + i | |
No więc najpierw pierwszy krok: |
| |
| | √3 + i | |
| | √3 + 1 | | 1 − √3 | |
przekształcam do postaci |
| − i |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | √2 | |
Moduł z tej liczby zespolonej wynosi |
| |
| | 2 | |
i teraz pytanie − jak z tego wyliczyć kąt δ? Bo raczej zbyt ładna postać tego nie jest, no a
kąt muszę znać żeby skorzystać z prawa de Moivre'a − wtedy δ będę mogł pomnożyć przez 25. A
może gdzieś błąd popełniłem? i przez to takie dziwne cos δ i sin δ wyszły?
8 paź 13:55
pat: sorki, oczywście w pierwszym przykladzie w mianowniku jest √3 + i a nie + 1
8 paź 13:56
Godzio:
| | √6 + √2 | | π | |
To jest ładna postać, cosα = |
| ⇒ α = 15o = |
| |
| | 4 | | 12 | |
8 paź 13:58
pat: dzięki − jednak moje pytanie − korzystałeś z jakiś przekształceń? Czy po prostu wiesz że cos
π12 to akurat tyle wynosi?
8 paź 14:06
Godzio:
To akurat wiedziałem, dobrze kojarzyć takie kąty typu 15o, 75o, 105o
8 paź 14:08
pat: a potem udowodnić jakoś to ze wzoru na podwojony kąt.
Tak czy siak dzięki, muszę sobie wydrukować jakąś tabelkę z tymi kątami żeby ją zapamiętać.
Potem właśnie można udowodnić ze w.w że to prawdziwe jest.
8 paź 14:11
Godzio:
Tak też można
8 paź 14:12
ICSP: ależ po co się tak bawić ?
1 + i =
√2(cos45
o + isin45
o} =
√2e
i* π/4
√3 + i = 2(cos30
o + isin30
o} = 2e
i * π/6
| | √2ei* π/4 | | √2 | |
( |
| )12 = ( |
| )12 * ei (π/4 − π/6)12 |
| | 2ei * π/6 | | 2 | |
e
i (π/4 − π/6)12 = (e
i π/12)
12 = e
iπ .
| | √2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )12eiπ = |
| (cos180o + isin180o} = |
| (−1 + 0} = − |
| |
| | 2 | | 64 | | 64 | | 64 | |
chyba łatwiej.
Pozdrawiam
ICSP
8 paź 14:21
Godzio:
ICSP umie zespolone to teraz kozaczy
8 paź 14:22
Trivial:
Można inaczej, czyli algebraicznie.
| | 1+i | | (1+i)25 | |
( |
| )25 = |
| = z |
| | √3+1 | | (√3+1)25 | |
(1+i)
25 = (1+i)
24(1+i) = (1+2i−1)
12(1+i) = (2i)
12(1+i) = 2
12(1+i).
Zapisane.
8 paź 14:23
ICSP: a ja oczywiście 25 odczytałem jako 12
8 paź 14:24
Trivial: W mianowniku jest 1 czy i?
8 paź 14:24
pat: ICSP dużo łatwiej, ale mieliśmy dopiero 1 wykład z liczb zespolonych, nie poruszaliśmy
zagadnienia z i w wykładniku więc nie znam żadnych tam praw obowiązujących

muszę to robić
łopatologicznie jak mi na ćwiczeniach pokazali
8 paź 14:25
pat: Trivial: tam jest własnie i, poprawiłem w drugim poście.
8 paź 14:26
Trivial:
W takim razie jeszcze prostsze.
(1+i)
25 = ... = 2
12(1+i).
(
√3+i)
25 = (
√3+i)
24(
√3+i) = (3
√3+9i−3
√3−i)
8(
√3+i) = (8i)
8(
√3+i) =
8
8(
√3+i).
| | 212(1+i) | |
z = |
| = ... |
| | 88(√3+i) | |
8 paź 14:31
ICSP: pat nie masz najgorzej. U mnie zamiast wprowadzać liczby C to bawią się jeszcze w jakieś
grupy, iloczyn kartezjański, działania właściwe
8 paź 14:31
Trivial: A znasz już aksjomaty grupy?
8 paź 14:32
ICSP: a co to?
8 paź 14:33
pat: u mnie aksjomaty grupy, ciała i l. rzeczywistych były na samiutkim początku

małe tylko pytanko dla jasności − w jaki sposób (1 + i)
24 stało się (1 + 2i − 1)
12?
8 paź 14:36
Trivial:
(1+i)24 = [(1+i)2]12 = ...
Podobnie:
(√3+i)24 = [(√3+i)3]8 = ...
8 paź 14:37
ICSP: (1+i)24 = ((1+i)2)12 = (1 + 2i − 1)12
wzór skrócnego mnożenia:
(a+b)2
8 paź 14:38
pat: No tak, dzięki wielkie.
Jednak po maturze jak się trochę w wakacje balowało to się zastało wszystko w mózgowinicy
8 paź 14:39