całka
Michał:
całka z (3x2-5x+2)/(x3-2x2+3x-6)
9 mar 22:28
Spike : Eee, a jaśniej

miejsca zerowe? rozwiązanie? zbiór wartości czy co tam ma być?
9 mar 22:29
Bogdan:
Rozkładamy mianownik na czynniki:
x3 - 2x2 + 3x - 6 = x2(x - 2) + 3(x - 2) = (x - 2)(x2 + 3)
Rozkładamy wyrażenie podcałkowe na ułamki proste:
(3x2 - 5x + 2) / (x3 - 2x2 + 3x - 6) = A/(x - 2) + (Bx + C) / (x2 + 3)
mnożymy obustronnie przez wspólny mianownik (x - 2)(x2 + 3)
3x2 - 5x + 2 = A(x2 + 3) + (Bx + C)(x - 2)
Podstawiamy do ostatniej równości trzykrotnie w miejsce x "wygodne" liczby,
np.: x = 2, x = 0, x = 3 i obliczamy A, B, C
W ten sposób otrzymujemy ∫ A/(x - 2)dx + ∫(Bx + C)/(x2 + 3) dx
9 mar 22:38