matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to skrócić ?
megan:
n!/ 2!( n−2)! ?
8 paź 13:26
Godzio:
n! = 1 * 2 * ... * (n − 2) * (n − 1) * n (n − 2)! = 1 * 2 * ... * (n − 3) * (n − 2) ⇒ n! = (n − 2)! * (n − 1)n
n!
(n − 2)!(n − 1)n
n
2
− n
=
=
2! * (n − 2)!
2(n − 2)!
2
8 paź 13:28