matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Mary:
Dane są funkcje f1(x) = 5
2x
+ 2
2x
x∊R f2(x) = 5
x−4
+ 2
x+2
x∊R
x
Rozwiąż nierówność f2 (x+2) ≥ f1(
)
2
8 paź 12:22
Bizon:
5
x−2
+2
x+4
≥5
x
+2
x
24
15*2
x
≥
*5
x
25
24
2
x
≥
*5
x
375
2
24
{
}
x
≥
...itd
5
375
8 paź 13:00
Mary:
i co dalej
8 paź 13:31
Godzio:
8
2
... =
= (
)
3
125
5
8 paź 13:37
Mary:
ok
8 paź 13:50