Mam problem z zadaniem, które polega na zbadaniu liczby rozwiązań równania w zależności od
parametru m.
po lewej stronie mam liczbę do potęgi |1−x|−1 , rozbiłam to na dwa przypadki, narysowałam
wykres. Jednak po prawej stronie równania mam m/m+2... i trochę mnie to gubi
Z wykresy odczytuję, że:
−brak rozwiązań mam <−∞,1/2)
−1 rozwiązanie <1/2, +∞)
tak by było, gdybym miała po prawej stronie tylko m. co mam zrobić z tym m/m+2, żeby wyznaczyć
przedziały?
| m | m+2−2 | 2 | −2 | ||||
= | =1− | = | +1
| ||||
| m+2 | m+2 | m+2 | m+2 |
| −2 | ||
prawą stronę narysujesz więc jako funkcję f(m)= | przesuniętą ... ? itd −![]() | |
| m |