Rozwiąż nierownosc
Mary: 22x+10x > 6x + 15x
8 paź 11:56
Trivial:
Korzystając z prawa:
(ab)x = axbx
możemy użyć podstawienia
u = 2x
v = 3x
w = 5x
u,v,w>0
Wtedy:
u2 + uw > uv + vw
u(u+w) > v(u+w) /:(u+w) ← możemy podzielić, bo to jest > 0
u>v
2x > 3x /lg (oznaczenie: log2)
x > xlg3
x(1−lg3) > 0 /: (1−lg3) < 0
x < 0.
Mogliśmy policzyć bez podstawienia, ale wymaga to większej spostrzegawczości.
8 paź 12:05
Trivial:
Bez podstawienia analogicznie.
22x + 10x > 6x + 15x
2x*2x + 2x*5x > 2x*3x + 3x*5x
2x(2x+5x) > 3x(2x+5x)
2x>3x
x > xlg3
x(1−lg3) > 0
x < 0.
8 paź 12:08
xxx: lg to logarytm?
Jeżeli tak to da się to jakoś rozwiązać bez logarytmu ? Nie miałem jeszcze na matmie logarytmów
a mam do zrobienia to zadanie.
29 wrz 13:04