funkcje trygonometryczne
Jolanta: 10ctg 3150 sin(−1500 )cos2250=10ctg(360−45) (−sin150) cos(180+450=−10ctg45 (−sin30)(−cos45)
Prosiłabym o sprawdzenie czy dobrze napisałam
8 paź 10:47
Jolanta:
8 paź 11:08
Jolanta:
8 paź 11:42
Trivial:
Pomijam stopnie.
ctg315 = ctg(360−45) = −ctg45 = −1
| | 1 | |
sin(−150) = −sin(150) = −sin(180−30) = −sin30 = − |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
cos225 = cos(180+45) = −cos45 = − |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | | √2 | | 5√2 | |
10ctg315sin(−150)cos225 = 10*(−1)*(− |
| )*(− |
| ) = − |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 paź 11:47
Jolanta: Dziękuję,gubię sie w minusach .wyszło mi tak jak Tobie
8 paź 12:10
Trivial: Najlepiej pisać właśnie po jednym, a potem szybko pomnożyć. Mniejsze ryzyko błędu.
8 paź 12:10
Jolanta: 
dobry pomysł ,dzieki
8 paź 12:13