Logarytm
Stokrotka: Porównaj liczby a i b jesli:
a) a=log2 √2 i b=log2 √3
b) a=log13 8 i b=log13 9
c) a=log2 7 i b=log3 7
d) a=log23 15 i b =log13 15
8 paź 10:21
Stokrotka: Pomoze ktos? Chociaz jeden przyklad, rozpisac i wytlumaczyc
8 paź 10:23
think: przykład
c) log27 > 2 bo 22 = 4 a to jest sporo mniej od 7
natomiast log37 < 2 bo 32 = 9 > 7
czyli log27 > log37
8 paź 10:42
Stokrotka: A jest jeszcze inny sposob tego?
8 paź 10:43
Stokrotka: bo skad ci sie wzielo to ze wiekszy od 2?
8 paź 10:44
think: z definicji logarytmu...
logab = c ⇔ ac = b
8 paź 10:47
Stokrotka: Acha rozumiem. a przyklad d?
8 paź 10:49
think: jakie tam są podstawy, bo niestety nie mogę ich odcyfrować
8 paź 10:58
think: w każdym razie na logikę gdzie otrzymasz więcej, wynikiem jest potęga
ax = b czy cy = b
a > c to x czy y będzie większe?
8 paź 11:04
Jolanta: think zerknij prosze czy dobrze napisałam
8 paź 11:08
Patri: podbijam. Da się logiczniej?
18 gru 15:33