Zamaiana ułamka okresowego na zwykły
Andi: Witam, mam problem z zamianą ułamka dziesiętnego okresowego na zwykły. Wiem że to będzie ciąg
geometryczny nieskończony i trzeba wyznaczyć a1, q i wyliczyć z sumy ciągu. Mam problem z
zamianą na początku, jeżeli mamy przykładowo takie coś 23,04(475), to będzie:
23,04(475)= 23041000+475100000+475109?
To co w mianowniku zależy od liczb w okresie? Proszę o pomoc.
8 paź 09:37
think: Andi nie trzeba tego robić z ciągu geometrycznego, stosuje się jeszcze trik w postaci że
mnożymy prze potęgę 10, w tym wypadku przez 103 i mamy
x = 23,04(475)
1000x = 23044,75(475)
odejmujemy od dolnego równania górne i otrzymujemy:
999x = 23021,71 / :999
x = ....?
8 paź 09:50
Andi: Wiem, wiem że rozwiązanie metodą ciągu jest jedną z wielu, ale taką miałem pokazaną na lekcji i
muszę nią zrobić zadanie. Więc dobrze to napisałem?
8 paź 09:52
think: źle zacznijmy od tego, że jak już coś to:
| 2304 | | 475 | | 475 | |
| + |
| + |
| + .... |
| 100 | | 105 | | 108 | |
q = 10
3
8 paź 10:03
Andi: Tak, jak myślałem wcześniej. Czyli liczba zer w tym pierwszym ułamku zależy od ilości zer po
przecinku, a w a1, a2, a3 itd. mnożymy różnicę?
8 paź 10:12
think: ajj błąd
q = 10−3
8 paź 10:14
think: Andi oczywiście, że zależy od liczby zer po przecinku
8 paź 10:15