funkcje
ania: Narysuj wykres funkcji g(x)= |f(x)| jezeli f(x)= x
2 - 4
a)podaj dziedzine funkcji g
b)odczytaj z wykresu funkcji g zbior rozwiazan nierownosci g(x)<5
c)oblicz wartosc wyrazenia g(2)*g(0)+g(-3)
Proszę o pomoc

!
9 mar 22:22
mm: krok I. Narysuj wykres funkcji f(x)=x2-4
Potrafisz?
9 mar 22:57
Spike : Więc tak.
G(x)=If(x)I- skoro jest wartość bezwzględna, to y nigdy nie będą mniejsze od 0, więc
wykres odbija się w tym miejscu od OX i nie przechodzi na y wartości ujemne.
Ale to później, najpierw normalna funkcja kwadratowa i jej wykres.
f(x)=x2-4
Δ=16-4*1*0
√Δ=4
x1=(4-4)/2=0
x2=(4+4)/2=4
miejsca zerowe masz, wiesz, że ramiona funkcji są zwrócone do góry bo wartość przy
potędze jest dodatnia. Żeby zrobić naprawdę dokładny rysunek można by jeszcze obliczyć
wierzchołek.
W=(p,q)
p=4/2=2
q=-4/4=-1
W(2, -1)
Wiesz już jak zrobić rysunek skoro masz miejsca zerowe, wierzchołek i wiesz w którą
stronę idą ramiona? Jeżeli tak, to "odbij" symetrycznie względem OX całe półkole leżące
pod osią OX ( wszystkie wartości ujemne y zamień na dodatnie np W(2, -1)> W(2,1) i tak z
całym przedziałem ujemnym)
1) dziedzina funkcji g to zbiór liczb rzeczywistych, x∈R
2) licząc lub jeśli zrobiłaś kilka punktów na wykresie, x∈(-3,3)
3) Najprościej podstawić 2, 0 i -3 pod x2-4 i później wynik pod wartość bezwzględną
f(2)=4-4=0
f(0)=-4
f(-3)=9-4=5
g(2)*g(0)*g(-3)=I0I*I-4I*I5I=0 bo jeden z czynników równał się 0
9 mar 23:02
mm: CO? Spike ale BYKI!
9 mar 23:05
mm: Po pierwsze we wzorze funkcji f
a=1 b=0 c=-4
miejsca zerowe to -2 , 2 ( ze wz. skr. mnożenia)
wierzchołek to (0; -4) ( z postaci kanonicznej)
9 mar 23:08
mm: punkt przecięcia z osią OY to (0;-4)
9 mar 23:08
Spike : a, no tak

ale śpiący strasznie jestem więc sorry
9 mar 23:13
Spike : Jeszcze zaraz popoprawiam...
9 mar 23:13
mm: reszta dobrze tylko w 3) było + a nie * i będzie inny wynik
9 mar 23:14
Spike : Hmm, a mnie jeszcze zainteresowała "dwoistość" wyniku... Zaraz tłumaczę.
Wierzchołek leży w połowie odcinka pomiędzy tymi dwoma miejscami zerowymi. Więc na czysta
logikę jest to x=0, W(0,-4)
Ale, x
2-4=y
Δ=4
W(p,q)
p=-b/2a=0/2=0
q=-Δ/4a=-4/4=-1
W(0,-1) skąd to?

Czy już za bardzo nieżywy jestem?
9 mar 23:24
mm: Δ=b2-4*a*c
Δ=02-4*1*(-4)=16
p=0
q=-16/4=-4
9 mar 23:27
mm: zapraszam na www.korki24h.pl
9 mar 23:27
Spike : Jednak tak

delta 16. Idę spać. Powodzenia wszystkim.
9 mar 23:27
Spike : c)
g(2)*g(0)+g(-3)=I0I*I-4I+I5I=5
9 mar 23:28
maryna:
30 maj 09:33