.
Trivial:
Dobry wieczór.

Mam takie pytanko odnośnie funkcji tworzących. Nigdy za bardzo nie rozumiałem, co one
reprezentują. Wiem, że można ich użyć przy rozwiązywaniu równań rekurencyjnych, ale to chyba
nie jest ich pierwotny cel?
7 paź 23:59
ICSP: Oczywiście że nie
8 paź 00:00
Trivial: A może tak troszkę więcej?
8 paź 00:04
Godzio: Oczywiście, że można
8 paź 00:06
Trivial: No więc?

BTW,

ciekawa symetria emotek.
8 paź 00:08
ICSP:
8 paź 00:09
Trivial: ICSP mam pytanie odnośnie twoich wykładów z analizy. Jak oceniasz tempo wykładania?
8 paź 00:12
ICSP: Trivial mam nadzieję że przyśpieszą. Jakoś bardzo wolno wykładał. Może po prostu chce
abyśmy to wszystko zrozumieli
8 paź 00:15
Trivial:
Tak? To chodź do nas. U nas super szybko.

W pierwszym semestrze nie nadążałem, ale teraz
przynajmniej umiem szybko pisać (no i zapamiętuję z wykładu też więcej niż na początku).
8 paź 00:19
8 paź 00:20
Trivial: Przeczytałem cały artykuł. Dalej nie wiem, co te funkcje sobą reprezentują. Może są po prostu
abstrakcją, która nie ma odbicia w rzeczywistości?
8 paź 00:31
Godzio: U mnie też mega szybko, ręka odpada po wykładach ... (głównie z algebry i analizy)
8 paź 00:33
Trivial: Przez całe liceum na polskim pisaliśmy jakieś wstępy do epok − wtedy ręka odpadała, ale tylko
przez miesiąc.
8 paź 00:35
b.: jeśli chodzi Ci o definicję, to w zasadzie funkcja tworząca ciągu (an) to dalej ciąg (an),
tylko że zapisujemy ten ciąg dla wygody tak:
∑ an xn
chodzi tylko o to, że na funkcjach tworzących (ciągach) określamy pewne działania, które są
naturalne w takim zapisie. Konkretnie, dodawanie:
(a0, a1, ...) + (b0, b1, ....) = (a0+b0, a1+b1, ....)
albo w 2. zapisie:
∑ an xn + ∑ bn xn = ∑ (an+bn) xn
czyli dla dodawania nie ma specjalnego zysku z takieg zapisu
Ale już dla mnożenia:
(a0, a1, ...) * (b0, b1, ....) = (a0b0, a1b0 + a0b1, ...., ∑k=0n akbn−k,
...)
wzór wygląda bardziej naturalnie w 2. zapisie (to tak, jakbyśmy otworzyli nawiasy, powymnażali
i uporządkowali względem potęg xn)
Można łatwo sprawdzić np., że
(1,1,1,1,.... ) * (1, −1, 0,0 ,0, ...) = (1,0,0,....)
a w 2. zapisie
( ∑ xn)*(1−x) = 1
tak więc formalnie to tylko wygodna notacja na ciąg (wygodna w kontekście operacji, które się
na ciągach wykonuje)
8 paź 09:45
Trivial: OK, dzięki
b..
8 paź 11:35