Znajdź wielomian W(x), jeżeli
Hekatompylos: Znajdź wielomian W(x), jeżeli
a) W(x) jest podzielny przez dwumian x−1, a wynikiem dzielenia W(x) przez x−1 jest wielomian
P(x)=2x2+3x+1
b) w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=3x+5 otrzymujemy iloraz Q(x)=x3+2x
i resztę R(x)=3.
Kompletnie na tym ostatnio poległem, jeżeli ktoś byłby na tyle miły, żeby objaśnić jak się do
tego mniej więcej zabrać, to bardzo proszę
7 paź 22:40
7 paź 22:58
Eta:
1/ W(x)= P(x)*(x−1) =>W(x)= (2x2+3x+1)(x−1)=....... dokończ
2/ podobnie
W(x)= Q(x)*P(x) +R(x) => W(x)= (x3+2x)(3x+5) +3=......
7 paź 23:04
Hekatompylos: A jeżeli w zadaniu mam dodatkowo, że np.
W(x) jest podzielny przez dwumian x−1, a wynikiem dzielenia W(x) przez x−1 jest wielomian
P(x)=2x2+Kx+1
gdzie trzeba znaleźć i k, i pierwszy wielomian?
15 paź 17:32
Hekatompylos: I do tego jeszcze np. jest informacja, że reszta z dzielenia to −8?
15 paź 17:34