Wyrażenia wymierne!?
Endo: Witam, mam nadzieje, że ktoś pomorze i napisze dlaczego tak, a nie inaczej.
| | x2−1 | |
1. Rozwiązaniem równania |
| =0 jest: |
| | x+1 | |
A. x=−1 B. x=0 C. x=1 D. x=−1, x=1.
I mi sie wydaje, że będzie to odpowiedz D. Bo jak pod x podstawię najpierw 1 która z zeruje mi
się z −1, a pod drugi x podstawię −1 co z zeruje mi się z 1. Ale piszę, żeby sie upewnić czy
to faktycznie tak?
| | 2x+1 | |
2. Rozwiazaniem równania |
| =1 jest zbiór: |
| | 3x−1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A. x∊ {− |
| ; |
| } B. x∊{2} C. x∊{− |
| } D. x∊{−2} |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
| | x2 | |
3. Wartość wyrażenia wymiernego |
| dla x=1 |
| | x−1 | |
A. wynosi 0 B. nie istnieje C. wynosi 1 D. wynosi −1
| | 19x−1 | |
4. Rozwiąż równanie |
| =−3x |
| | 7−x | |
| | 2 | |
5. Określ dziedzinę wyrażenia |
| +4. Dla jakiego x wartość tego wyrazenia jest rowna 0? |
| | x−3 | |
| | 3x4−9 | |
6.Określ dziedzinę wyrazenia |
| i sprowadz je do jak najprostrzej postaci |
| | x2−3 | |
Z gory serdecznie dziekuje za jakąkolwiek pomoc. Endo
7 paź 21:48
Trivial: Pomorze piszemy z dużej litery.
7 paź 21:54
Trivial:
1. Wyznacz dziedzinę i wszystko stanie się jasne.
2. Wyznacz dziedzinę, a potem pomnóż obustronnie przez mianownik.
3. Wyznacz dziedzinę, albo pomyśl.

4. Wyznacz dziedzinę (już to trochę nudne), potem pomnóż obustronnie przez mianownik i rozwiąż.
| | 2 | |
5. Określ (!) dziedzinę. Potem |
| +4 = 0 i pomnożyć przez mianownik obustronnie....... |
| | x−3 | |
6. Podobnie wyznacz dziedzinę, a potem skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia.
7 paź 21:59
Endo: Tak tak, wiem, widzę, literówka. Chodziło o pomoc−pomoże, a nie Pomorze−jako nazwę regionu.
Dzięki
7 paź 22:00
Mateusz: 1 dziedzina i zajmujesz się samym licznikiem sprawdzasz czy rozwiązanie nalezy do dziedziny
3) tez trzeba pamiętac o dziedzinie czyli mianownik nie moze byc zerem
pozostałe podobnie rownania wymierne chyba umiesz rozwiązywac

czy sprowadzac do najprostszej
postaci
7 paź 22:01
Endo: Ależżżż

no ale dobra, cos już jest, więc ruszę, ale czy dojadę do mety to sie okaże.
Dziekóweczka!
7 paź 22:02
Endo: No i stanęłam.

Przy 4,5 i 6 się gubię... Pomoże ktoś ?
7 paź 23:39