matematykaszkolna.pl
Wyrażenia wymierne!? Endo: Witam, mam nadzieje, że ktoś pomorze i napisze dlaczego tak, a nie inaczej.
  x2−1  
1. Rozwiązaniem równania

=0 jest:
  x+1 
A. x=−1 B. x=0 C. x=1 D. x=−1, x=1. I mi sie wydaje, że będzie to odpowiedz D. Bo jak pod x podstawię najpierw 1 która z zeruje mi się z −1, a pod drugi x podstawię −1 co z zeruje mi się z 1. Ale piszę, żeby sie upewnić czy to faktycznie tak?
  2x+1  
2. Rozwiazaniem równania

=1 jest zbiór:
  3x−1 
 1 1 1 
A. x∊ {−

;

} B. x∊{2} C. x∊{−

} D. x∊{−2}
 2 3 2 
  x2  
3. Wartość wyrażenia wymiernego

dla x=1
  x−1 
A. wynosi 0 B. nie istnieje C. wynosi 1 D. wynosi −1
 19x−1 
4. Rozwiąż równanie

=−3x
  7−x 
 2 
5. Określ dziedzinę wyrażenia

+4. Dla jakiego x wartość tego wyrazenia jest rowna 0?
 x−3 
 3x4−9 
6.Określ dziedzinę wyrazenia

i sprowadz je do jak najprostrzej postaci
 x2−3 
Z gory serdecznie dziekuje za jakąkolwiek pomoc. Endo emotka
7 paź 21:48
Trivial: Pomorze piszemy z dużej litery.
7 paź 21:54
Trivial: 1. Wyznacz dziedzinę i wszystko stanie się jasne. 2. Wyznacz dziedzinę, a potem pomnóż obustronnie przez mianownik. 3. Wyznacz dziedzinę, albo pomyśl. emotka 4. Wyznacz dziedzinę (już to trochę nudne), potem pomnóż obustronnie przez mianownik i rozwiąż.
 2 
5. Określ (!) dziedzinę. Potem

+4 = 0 i pomnożyć przez mianownik obustronnie.......
 x−3 
6. Podobnie wyznacz dziedzinę, a potem skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia.
7 paź 21:59
Endo: Tak tak, wiem, widzę, literówka. Chodziło o pomoc−pomoże, a nie Pomorze−jako nazwę regionu. Dzięki
7 paź 22:00
Mateusz: 1 dziedzina i zajmujesz się samym licznikiem sprawdzasz czy rozwiązanie nalezy do dziedziny 3) tez trzeba pamiętac o dziedzinie czyli mianownik nie moze byc zerem pozostałe podobnie rownania wymierne chyba umiesz rozwiązywac czy sprowadzac do najprostszej postaci
7 paź 22:01
Endo: Ależżżż emotka no ale dobra, cos już jest, więc ruszę, ale czy dojadę do mety to sie okaże. Dziekóweczka! emotka
7 paź 22:02
Endo: No i stanęłam. Przy 4,5 i 6 się gubię... Pomoże ktoś ?
7 paź 23:39