pole
hubert05: Dwa wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, dwa pozostałe należą do paraboli y=12x2 +2.
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego prostokąta, jeżeli jego pole jest równe 39.
7 paź 20:01
hubert05: prosze o pomoc
7 paź 20:28
Bizon:
Zrób rysunek
Na osi niech leżą A i B a C i D na paraboli
A(x
A,0)
B(−x
A,0)
C(−x
A,y
C)
D(x
A,y
C)
... dalej układ 2 równań z dwoma niewiadomymi ...
7 paź 20:44
krystek: Wg mnie parabola lezy nad osia OX prostokat ma wierzchołki (x1:1/2x12+2) i (x1:0) oraz
symetrycznie wzg osi OY dwa pozostałe .
Pole prostokąta to 2x(1/2x2+2)=39
7 paź 20:51
krystek: Mamy x3 +4x−39=0 →(x−3)(x2+3x+13=0 →x=3
I mamy (3:0) (3:612) i dwa pozostałe sym
7 paź 20:56
Bizon: tak jest
7 paź 21:05
hubert05: x3 +4x−39=0 →(x−3)(x2+3x+13=0 skąd to się wzięło?>
7 paź 23:51
Trivial: Zgadujemy pierwiastek wielomianu. 39 sugeruje, że coś koło trójki będzie OK.
7 paź 23:52
krystek: Dzieleniem wielomianu. Sprawdzasz ,że 3 jest pierwiastkiem i dzielisz. Lub schematem Hornera.
Wczoraj strona wolno otwierała się i aby nie męczyć pytaniami ,gotowy rozkład na czynniki
,wyjątkowo!

dla
hubert05 na zachęte do pracy !
8 paź 08:40
baha: skąd wzięło sie równanie na pole prostokąta "Pole prostokąta to 2x(1/2x2+2)=39"
PROSZĘ O POMOC
6 lis 19:17