Granica
Venom: Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać taką granicę:
| | (3n+1)n | |
limn→∞ ( |
| ) |
| | (3n+2)n | |
7 paź 19:40
Grześ: granica z "e", czyli:
| | 3n+1 | | 1 | |
( |
| )n=(1− |
| )n, podstawienie: |
| | 3n+2 | | 3n+2 | |
−(3n+2)=k
Dalej sam/a zrób, oczywiście wszędzie są limesy n→
∞, poza ostatnim k→
∞
7 paź 19:46
Trivial:
| (3n+1)n | | 3n+1 | | 3n+2−1 | | −1 | |
| = ( |
| )n = ( |
| )n = (1+ |
| )n |
| (3n+2)n | | 3n+2 | | 3n+2 | | 3n+2 | |
| | (3n+1)n | |
limn→∞ |
| = limn→∞ e−n/(3n+2) = e−1/3. |
| | (3n+2)n | |
7 paź 19:47
Venom: Dzięki za pomoc
7 paź 19:49
b.: przedostatnia równość Triviala jest podejrzana − nie ma takiego wzoru...
Dla tych konkretnych liczb to będzie prawda, a na ogół nie, dlatego lepiej unikać takiego
zapisu. U niektórych prowadzących można za takie rozwiązanie dostać zero na kolokwium

z kolei rozwiązanie Godzia jest prawie ok, ale k −> −
∞, więc potrzeba wiedzieć nieco więcej niż
tylko to, że granicą ciągu (1+
1n)
n jest e...
7 paź 21:14
Grześ: jaki Godzio?

Oj, pomyliłem się, rzeczywiście k→−
∞, teraz trzeba rozbić na iloczyn dwóch potęg i po sprawie
7 paź 21:21
Trivial: Już pokazywałem z 5 razy ten wzór
b.
7 paź 21:30
Jack:
wzory zawsze można sobie wyprowadzić... ale sam też kiedyś wyraziłem sprzeciw wobec takich
przejść

(dopóki nie zobaczyłem wyprowadzenia)
7 paź 23:27
b.: problem z takim zapisem jest następujący:
mamy
więc zgodnie z Twoim wzorem
| | 3n+1 | |
lim [ ( |
| ) −3n−2 ]n/(−3n−2) = lim en/(−3n−2) = e−1/3 |
| | 3n+2 | |
a policzmy sobie tak:
więc analogicznie
| | 3n+1 | |
lim ( |
| ) n = lim 1n = 1 |
| | 3n+2 | |
przechodzisz do granicy tylko w podstawie, a tak nie można zrobić (albo może lepiej, nie jest
jasne, że tak można zrobić). Takich wzorów jak Twój (jakie tam są założenia?) raczej nikt nie
podaje, ze względu na ryzyko błędu jw., więc zwykle nie można z nich korzystać, zresztą można
sobie równie dobrze poradzić bez nich...
7 paź 23:29
Trivial: Poza tym to nie jest krok milowy czy coś, tylko skraca obliczenia o jeden znak równości. Można
to przyjąć za przejście całej zabawy z wykładnikiem potęgi w jednym kroku.
7 paź 23:29
Trivial: Nie wiem czemu znów ktoś podaje że to jest 1
n. Ja nic takiego nie pisałem.
7 paź 23:30
Trivial: Na górze przekształciłem ułamek krok po kroku.
7 paź 23:31
b.: sformułuj w takim razie wzór, którego używasz, bo ja widzę taki wzór:
jeśli lim an = a, to
lim anbn = lim abn,
a on jest NIEPRAWDZIWY jeśli a=0 lub a=1...
u Ciebie jest e, ale skąd Venom ma wiedzieć, że tak jak napisałeś można zrobić, a tak jak ja za
2. razem nie można?
7 paź 23:36
Trivial:
Tylko że ja używam innego wzoru.
a = a(x) −x→x0→ 0
b = b(x).
limx→x0(1+a)b = limx→x0 eab.
7 paź 23:40
Trivial: Zresztą jaki to wzór. Po prostu pamiętam, że tak się w takich sytuacjach postępuje.
7 paź 23:45
ZKS:
Trivial będę miał do Ciebie prośbę tylko że jutro bo dzisiaj to za bardzo śpiący jestem.
Odnośnie liczb zespolonych.
7 paź 23:49
Trivial: OK.
7 paź 23:50
b.: ok, skoro z takiego wzoru ok −− w takim razie jednak dobrze byłoby ten wzór napisać, bo jak się
czyta takie rozwiązanie i się nie wie, z jakiego wzoru skorzystano, to sądzę, że raczej
,,odgadnie'' się wzór taki jak z 23:36, a nie taki jak z 23:40...
(a przynajmniej nie sądzę, żeby ktoś odgadł założenie o zbieżności a
n do zera...)
jeśli już 5x (albo chociaż raz) ten wzór Venomowi pokazywałeś, to sorry za wtrącanie się

chodzi mi tylko o to, że choć wynik masz dobry i rozumowanie (wzór) jak się okazuje też, to z
Twojego początkowego rozwiązania ciężko to poprawne rozumowanie odtworzyć...
7 paź 23:59
Trivial: Dobrze, na przyszłość poprawię się i nie omieszkam wspomnieć
zawsze o tym wzorze, dzięki
czemu wyjdzie więcej pisania niż bez niego.
8 paź 00:04
b.: he he

szczerze mówiąc, to na takim etapie chyba najprostsze rozwiązania (tj. niekorzystające z
dodatkowych wzorów) są najlepsze, np.
| | 1 | | 1 | |
= [ |
| * (1 + |
| ) ]1/3 |
| | | | 3n+1 | |
| | 1 | |
i teraz iloczyn w [ ] dąży do |
| * 1, więc całość do e−1/3 |
| | e | |
albo rozwiązanie Grzesia −− przepraszam za pomylenie nicku
jak na mój gust, Twój wzór jest raczej dla doświadczonych użytkowników i −− hmm −− jak ktoś
daje takie zadanie jak to tutaj, to taki wzór należy mu podać, bo raczej go nie zna
8 paź 00:14
Trivial: Osobiście nie jestem zwolennikiem zbyt dużej ilości podstawień, ani też monstrualnych ułamków
(choć czasem trzeba).
8 paź 00:37