Wyznacz postać trygonometryczną
Gabi: Wyznacz postać trygonometryczną:
1) z1=i
2) z2=−1+i√3
3) z3=−1
4) (z1z3)20
Ten ostatni punkt mało widoczny. (z1/z3)20
7 paź 19:28
Sławek:
Jeżeli mamy liczbę zespoloną postaci: z=a+jb
to można ją przedstawić w postaci trygonometrycznej: z=|z|(cosφ + jsinφ)
gdzie moduł: |z|=
√a2+b2
argument φ określają równania:
W przykładzie nr1 jest:
z=j
|z|=
√02+12=1
7 paź 22:25
Sławek:
z= −1+j
√3
|z|=
√(−1)2+(√3)2 =
√1+3 =
√4=2
| | √3 | | −1 | | 2 | |
sinφ= |
| i cosφ= |
| ⇒ φ= |
| π |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
z=2(cos |
| π + jsin |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
7 paź 22:41
Sławek:
z= −1
|z|=
√(−1)2+02=1
stąd φ= π
z=(cosπ + jsinπ)
7 paź 22:46
Sławek:
Najpierw podzielimy obie liczby, a potem podniesiemy do potęgi.
Aby podzielić dwie liczby zespolone zapisane w postaci trygonometrycznej wystarczy podzielić
ich moduły i odjąć od argumentu licznika argument mianownika.
| z1 | | j | | cos(π/2)+ jsin(π/2) | |
| = |
| = |
| = |
| z3 | | −1 | | cos(π)+ jsin(π) | |
| | 1 | |
= |
| * [cos(π/2 − π )+ jsin(π/2 − π)] = cos(−π/2)+ jsin(−π/2) |
| | 1 | |
Następnie podniesiemy do potęgi 20 − skorzystamy z wzoru Moivre'a
z
n=|z|
n * [cos(nφ)+ jsin(nφ)]
[cos(−π/2)+ jsin(−π/2)]
20 = 1
20 * [cos(−
20π/2)+ jsin(−
20π/2)]=
= cos(−10π) + jsin(−10π) = 1 + j0 = 1
7 paź 23:18
Gabi: Dziekuje
8 paź 19:44