Student: znajde tutaj jakieś podstawowe wiadomosci o macierzach

jak tak to w którym dziale?
bardzo prosze o pomoc
7 paź 19:16
gwiazda: Nie , ale coś Cie pouczyć ?

bo macierze są proste
7 paź 19:17
Student: chciałbym jakieś zadania sobie porozwiązywać
7 paź 21:20
Morrigan: to dodaj sobie te macierze do siebie:
( 3 7) (−2 3)
( 4 2) + (−4 −2) = ?
( 1 6) (−1 −8)
7 paź 21:28
Mateusz: Moze cos trudniejszego np:
niech
[ a b]
A=
[ c d]
a,b,c,d∊ℛ ad−bc≠0 udowodnij ze macierz:
[−c a]
jest odwrotna do A
2) Masz daną macierz
[i 1]
A=
[0 −i]
wtedy:
a) A
2=I
b) A
4=I
c) A
3=A
−1
d) A
3=A
*
7 paź 21:41
Morrigan: mateusz to koledze pomogłeś ... napisał "znajde tutaj jakieś podstawowe wiadomosci o
macierzach" a to co ty mu dałeś, to na podstawy nie wygląda
7 paź 21:43
Mateusz: Ło jezu no ale ja to miałem między innymi na podstawach

dobra wymysle zaraz jakies
łatwiejsze
7 paź 21:45
Mateusz: Skoro gwiazda dała dodawanie to ja dam cos z iloczynem
Znajdz iloczyny A*B i B*A (oczywiscie o ile istnieją )
A= [−3 1] , B= [2]
[5]
[ 4 2 1 ]
A= [ 1 −1 1] [1]
[ 5 3 0] B= [5]
[−1]
Moze cos z wyznaczników?
Oblicz wyznacznik det oraz okresl jakim przekształceniem płaszczyzny jest przekształcenie dane
macierzą α jest pewnym ustalonym kątem
[sinα −sinα]
[sinα cosα]
7 paź 21:55
gwiazda: Mateusz może od podstaw dodawanie , transponowanie mnożenie macierz odwrotna

Ale tłumacz jak
ma to robić bo nie wie jak np mnożyć .
Transponowanie polega na zamianie kolumn i wierszy,np
A= [1 3.−1] A
T[1 2]
[2.−2 0] [ 3 −2
[ −1 0]
Przykład dla Ciebie
B [2 3 −1]
[−1 0 4]
[2 3 −3]
7 paź 22:02
Mateusz: Hmm no Student nic nie napisał własciwie co konkretnie chce napisał ze chce jakies zadania
porozwiązywac wiec zakładam ze jako taką teorie zna no ale ok

.
7 paź 22:06
gwiazda: Podstawowe wiadomości więc może nie znać

nie każdy może chodzić na wykłady
7 paź 22:09