matematykaszkolna.pl
Student: znajde tutaj jakieś podstawowe wiadomosci o macierzach jak tak to w którym dziale? bardzo prosze o pomoc
7 paź 19:16
gwiazda: Nie , ale coś Cie pouczyć ?emotka bo macierze są proste emotka
7 paź 19:17
Student: chciałbym jakieś zadania sobie porozwiązywaćemotka
7 paź 21:20
Morrigan: to dodaj sobie te macierze do siebie: ( 3 7) (−2 3) ( 4 2) + (−4 −2) = ? ( 1 6) (−1 −8)
7 paź 21:28
Mateusz: Moze cos trudniejszego np: niech [ a b] A= [ c d] a,b,c,d∊ℛ ad−bc≠0 udowodnij ze macierz:
 1 
B=

[d −b]
 ad−bc 
[−c a] jest odwrotna do A 2) Masz daną macierz [i 1] A= [0 −i] wtedy: a) A2=I b) A4=I c) A3=A−1 d) A3=A*
7 paź 21:41
Morrigan: mateusz to koledze pomogłeś ... napisał "znajde tutaj jakieś podstawowe wiadomosci o macierzach" a to co ty mu dałeś, to na podstawy nie wygląda
7 paź 21:43
Mateusz: Ło jezu no ale ja to miałem między innymi na podstawach dobra wymysle zaraz jakies łatwiejsze
7 paź 21:45
Mateusz: Skoro gwiazda dała dodawanie to ja dam cos z iloczynem Znajdz iloczyny A*B i B*A (oczywiscie o ile istnieją ) A= [−3 1] , B= [2] [5] [ 4 2 1 ] A= [ 1 −1 1] [1] [ 5 3 0] B= [5] [−1] Moze cos z wyznaczników? Oblicz wyznacznik det oraz okresl jakim przekształceniem płaszczyzny jest przekształcenie dane macierzą α jest pewnym ustalonym kątem [sinα −sinα] [sinα cosα]
7 paź 21:55
gwiazda: Mateusz może od podstaw dodawanie , transponowanie mnożenie macierz odwrotnaemotka Ale tłumacz jak ma to robić bo nie wie jak np mnożyć . Transponowanie polega na zamianie kolumn i wierszy,np A= [1 3.−1] AT[1 2] [2.−2 0] [ 3 −2 [ −1 0] Przykład dla Ciebie B [2 3 −1] [−1 0 4] [2 3 −3]
7 paź 22:02
Mateusz: Hmm no Student nic nie napisał własciwie co konkretnie chce napisał ze chce jakies zadania porozwiązywac wiec zakładam ze jako taką teorie zna no ale ok emotka.
7 paź 22:06
gwiazda: Podstawowe wiadomości więc może nie znać emotka nie każdy może chodzić na wykłady emotka
7 paź 22:09