x
rączka: Gdzie robię błąd?
...
√x2+x+1<2x+3
x2+x+1 ≥ 0 czyli x ∊ R
x2+x+1<4x2+12x+9
3x2+11x+8>0
x=−1, x=−83
x ∊ (−oo,−83) V (−1,+oo)
powinno wyjść tylko (−1,oo)
7 paź 19:12
Grześ: bo rozpatrujesz dwa przypadki
rączka:
2x+3<0 (wtedy nierówność nie ma rozwiązania)
dla 2x+3≥0 (mozesz wtedy podnieść do kwadratu)
Z tym drugim założeniem znajdź część wspólną
7 paź 19:14
rączka: Dzięki
7 paź 19:21
Grześ: nie ma sprawy, przy tego typu nierównościach z pierwiastkami musisz po prostu pamiętać, żeby
rozpatrywać przypadki

Nie zawsze mozna podnieść do kwadratu.
Pozdrawiam
7 paź 19:24
Makaron: Trzeba pamiętać też, że:
(
√x)
2 = |x|
7 paź 22:06
b.: taaak to prawda Makaron, ale to i tak ma sens tylko dla x≥0, więc tę wartość bezwzględną można
sobie podarować...
7 paź 23:20
ZKS:
(√x)2 ≠ |x| ale √x2 = |x|.
Wstawiając do pierwszego i drugiego wyrażenia (−1) mamy:
(√−1 )2 ≠ |−1| √(−1)2 = |−1|.
7 paź 23:23