Rozwiąż podaną nierówność.
gosciu: Rozwiąż podaną nierówność:
| | x2−2x+1 | | x−1 | |
| |
| | + | |
| | − 12 < 0 |
| | x2−4x+4 | | x−2 | |
Chciałem to zrobić tak:
| | (x−1)2 | | x−1 | |
| |
| | + | |
| | − 12 < 0 |
| | (x−2)2 | | x−2 | |
| | (x−1) | | x−1 | |
|( |
| )2| + | |
| | − 12 < 0 |
| | (x−2) | | x−2 | |
| | x−1 | |
Teraz przekształcam wzór |
| : |
| | x−2 | |
| x−1 | | x−2+1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| +1, czyli f1(x)= |
| , gdzie v=[2, 1] a f2(x) = |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x | |
| | 1 | |
f(x)= |
| , gdzie v=[2, 1] |
| | x2 | |
Teraz rysuje podane wykresy i rozwiązuje zadanie na przedziałach i stawiam "−" lub nic nei
stawiam w zależności od przedziału. A może da się to inaczej? Czy dobrze to chcialem zrobic?
7 paź 18:51
Godzio:
Z tego rozwiązania nic nie będziesz miał ...
t
2 + t − 12 < 0
(t + 4)(t − 3) < 0
t = − 4 lub t = 3
t ∊ (−4,3)
| | x − 1 | |
− 4 < | |
| | < 3 −− wystarczy teraz to rozwiązać |
| | x − 2 | |
7 paź 18:55
Grześ: wstaw może lepiej zmienną pomocniczą:
t
2+t−12<0
(t+4)(t−3)<0
t∊(−3,3), lecz t≥0
t∊<0,3), czyli rozwiąż nierówność:
| | x−1 | |
| |
| |<3, poradzisz sobie?  |
| | x−2 | |
7 paź 18:55
Grześ: miałobyć w 4. linijce: t∊(−4,3)... pośpiech, oj tam
7 paź 18:56