pomozecie
Madzia : przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 49 cm 2 . Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego stożka
9 mar 22:14
Eta:
Pc = πr( r+ l) r --- promień podst. stozka l -- tworzaca st.
ponieważ przekrojem osiowym jest trójkat prostokątny
to jest on dodatkowo trójkątem równoramiennym
o ramionach a = l ( ramiona są tworzacymi stożka)
PΔ= a2/ 2 to a2 = 2*49 to a = 7√2 cm
czyli tworząca l = a = 7√2 cm
pozostaje wyliczyć długość promienia podstawy tego stożka
c= 2r ---- to przeciwprostokatna
czyli c2 = a2 + a2
c2 = 49*2 + 49*2 c2 = 4* 49 to c = √4*49
więc c= 2r = 14 to r= 7 cm
Podstaw do wzoru na Pc i oblicz, to już proste!
9 mar 22:30