...
Boruc: Z fałszu wynika prawda tego nie da się logicznie wytłumaczyć trzeba w to wierzyć i tyle prawda
?
7 paź 18:11
Godzio:
Tato powiedział Jackowi że jak będzie grzeczny to dostanie cukierka
Jacek był niegrzeczny i dostał cukierka
−− tu masz przykład, nie było mowy o tym że Jaś nie dostanie cukierka jak będzie niegrzeczny
p: Jacek jest grzeczny
q: Dostanie cukierka
p q p ⇒ q ¬ p ¬ p ⇒ q
1 1 1 0 1
7 paź 18:16
Godzio:
Ale niech ktoś to sprawdzi bo ja taki początkujący w to jestem
7 paź 18:16
Boruc: a jeżeli tata kłamał i Jasiu mimo iż był grzeczny nie dostał cukierka

?
7 paź 18:22
Godzio:
Nie bierzemy pod uwagę takiego przypadku
7 paź 18:24
Boruc: Dobra, to skoro jesteś umiał byś wykazać takie coś:
A ∩ (B ∪ C) = (A∩B)∪(A∩C)

Rozumie tylko do pewnego momentu potem już nie
7 paź 18:28
Godzio:
Zaraz rozpiszę
7 paź 18:29
Boruc: ok dzięki
7 paź 18:30
Godzio:
[ x ∊ A ∩ (B ∪ C) ] ⇔ [ x ∊ (A∩B)∪(A∩C) ]
L: x ∊ A ∩ (B ∪ C) ⇔ [ x ∊ A ⋀ x ∊ BUC ] ⇔ [ x ∊ A ⋀ (x ∊ B v ⋁ x ∊ C ) ] ⇔
[ (x ∊ A ⋀ x ∊ B ) v ( x ∊ A ⋀ x ∊ C ) ]
P: x ∊ (A∩B)∪(A∩C) ⇔ [ (x ∊ A∩B) v (x ∊ A∩C) ] ⇒ [ (x ∊ A ⋀ x ∊ B) v (x ∊ A ⋀ x ∊ C) ]
Doszliśmy do L = P więc wykazaliśmy prawdziwość
7 paź 18:33
Boruc: zaraz to przeanalizuje
7 paź 18:39
Boruc: kurde ty to fajnie rozpisales a w tej ksiazce tak zawile troche dzięki
7 paź 19:13
Boruc: Godzio mozesz mi ostatnie wykazać prosze
7 paź 19:24
Trivial:
Można także metodą
brute force.

Niech a oznacza, że x∊A, podobnie b oznacza x∊B, analogicznie c.
a b c a⋀b a⋀c
(a⋀b)⋁(a⋀c) b⋁c
a⋀(b⋁c)
1 1 1 1 1
1 1
1
1 1 0 1 0
1 1
1
1 0 1 0 1
1 1
1
1 0 0 0 0
0 0
0
0 1 1 0 0
0 1
0
0 1 0 0 0
0 1
0
0 0 1 0 0
0 1
0
0 0 0 0 0
0 0
0
Zatem dla każdego przypadku to samo − OK.
7 paź 19:24
Boruc: (A\B)∩ = ∅
7 paź 19:24
Boruc: Poprawa*
(A\B)∩B = ∅
Ty Trivial też możesz
7 paź 19:25
Trivial:
Ze zbioru A zabieramy wszystko co jest w B. Część wspólna nowego zbioru z B jest zatem zbiorem
pustym.
7 paź 19:29
Boruc: tez to widze ale jak to ladnie napisac
7 paź 19:29
Trivial:
Można wykorzystać fakt:
A\B = A∩B'
Czyli
(A\B)∩B = (A∩B')∩B = A∩(B'∩B) = A∩∅ = ∅.
7 paź 19:32
Boruc: kurde ale jesteście zdolni

a bez wykorzystania tego faktu dało by rade

?
7 paź 19:33
Tancerz: Godzio zaglądnij do mojego postu proszę
7 paź 19:36
Trivial:
Prawdopodobnie szybciej będzie udowodnić 'fakt' niż robić inną metodą.
7 paź 19:37
Boruc: A jak takie coś jak zrobić

<2,5> U <3,7> = <2,7>
Przecież z definicji wiem że jak oznacze sobie A = <2,5> B = <3,7> to A U B = <2,7>
7 paź 20:08
Boruc: dobra już wiem jak rozwiązywać takie zadania musze sobie w głowie narysować kółka
7 paź 20:32