całki nieoznaczone
gwiazda: Trivial jesteś ? bo bym Ci na pocztę wysłała te całki bo inaczej to nie zobaczysz
7 paź 17:13
7 paź 17:16
7 paź 17:23
Trivial: Wszystkie te całki są na jedno kopyto
7 paź 17:27
gwiazda: Jasne pocieszyłeś mnie

Idę do sklepu, jak wrócę to się spytam z tym podstawieniem tan
7 paź 17:28
gwiazda: Mam pytanie do trygonometrycznych całek bo wiem , że te łatwe podstawienia lub wzory
redukcyjne , a te od 266 mogę podstawienie tan bo wiem ile to sin i cos w tym podstawieniu?
7 paź 17:43
Trivial: ehm. Nie mam tych od 266.

jedno zdjęcie dwa razy jest to samo (ost. i przedost. link)
7 paź 17:45
7 paź 17:47
Trivial:
Podstawienie u=tanx jest być może dobre, gdy funkcja podcałkowa jest parzysta ze względu
na sinusa oraz cosinusa. Jeżeli funkcja jest parzysta ze względu na sinusa, to
prawdopodobnie dobre podstawienie to u=cosx. Jeżeli na cosinusa, to możliwe, że
u=sinx jest dobre. Jeżeli nic nie pasuje to stosujesz podstawienie uniwersalne u=tan(x/2).
7 paź 17:51
Trivial: miało być nieparzysta.
7 paź 17:54
gwiazda: Tak o to mi chodziło dziękuję

czyli trygonometryczne wystarczy mi powtórzyć

Ale
najgorsze to A, B , C jak mam rozbić, bo dużo liczenia i łatwo o błąd.
7 paź 17:55
Trivial:
Czasami są łatwiejsze sposoby wyznaczania A, B, C... Można w ogóle rozwiązywać niektóre całki
tego typu inaczej. Weźmy przykład 7.130:
Jak dla mnie rozwiązywanie tutaj układu równań jest
zbyt pracochłonne. Od razu widać jak
można rozbić.
| | 2x+1 | | 2x−1 | | 2 | |
∫ |
| dx = ∫( |
| + |
| )dx = |
| | (x2−x+1)3 | | (x2−x+1)3 | | (x2−x+1)3 | |
| | 1 | | dx | |
= − |
| + 2∫ |
| . |
| | 2(x2−x+1)2 | | (x2−x+1)3 | |
7 paź 18:02
gwiazda: A to tak prościej zdecydowanie

a druga też A , B? bo inaczej nie pójdzie ?
7 paź 18:07
Trivial: Druga jest na wzór redukcyjny (W mianowniku masz trójmian nierozkładalny).
7 paź 18:08
gwiazda: A pytanie mam do 205 jak można taką zrobić ?
7 paź 18:12
Trivial:
Jest kilka sposobów.
1. Współczynniki nieoznaczone.
2. Podstawienia Eulera.
3. Podstawienie x = √5tanx.
7 paź 18:14
Trivial: tanu *****
7 paź 18:14
gwiazda: Podstawienie eulera które ?
7 paź 18:15
Trivial: Które chcesz.
7 paź 18:17
Trivial: Wiadomo, że nie pójdzie to z rozkładaniem na pierwiastki, bo x2 + 5 jest nierozkładalne.
7 paź 18:18
Trivial:
Ale współczynniki nieoznaczone zazwyczaj są najprostsze (moim zdaniem).
7 paź 18:19
gwiazda: My stosowaliśmy t−x i to znam

eeee jak można eulerem to jedynie przysiąść do tych A, B , C
zostaje mi i mogę spróbować krzywoliniowe całki robić

dziękuję za pomoc
7 paź 18:20
Trivial:
1. Współczynniki nieoznaczone.
Jest to metoda liczenia całek postaci:
| | Wn(x) | | dx | |
∫ |
| dx = Vn−1(x)√ax2+bx+c + k*∫ |
| . |
| | √ax2+bx+c | | √ax2+bx+c | |
Czyli jeżeli w liczniku mamy wielomian stopnia n, a w mianowniku odpowiedni pierwiastek, to ta
całka to pewien wielomian stopnia o jeden niższego pomnożona przez ten pierwiastek plus pewna
stała k pomnożona przez całkę 'jak widać'.
| | x2 | | dx | |
∫ |
| dx = (Ax+B)√x2+5 + k*∫ |
| /' |
| | √x2+5 | | √x2+5 | |
| x2 | | x | | k | |
| dx = A√x2+5 + (Ax+B) |
| + |
| / * √x2+5 |
| √x2+5 | | √x2+5 | | √x2+5 | |
x
2 = A(x
2+5) + (Ax+B)x + k
x
2: 1 = A + A
x
1: 0 = B
x
0: 0 = k + 5A
B = 0
| | dx | |
∫ |
| = ln|x + √x2+5| + c.←ze wzoru. |
| | √x2+5 | |
| | x2 | | 1 | | 5 | |
∫ |
| dx = |
| x√x2+5 − |
| ln|x + √x2+5| + c |
| | √x2+5 | | 2 | | 2 | |
7 paź 18:26
gwiazda: Rozumiem , spróbuje sama porozwiązywać od przyszłego tygodnia co nie umiem jak coś będę pisać

dzięki na agh dobrze uczą matematyki widzę
7 paź 18:31
Trivial: Spoko.
7 paź 18:34
Trivial: Trafiłem na złotą prowadzącą.
7 paź 18:40
gwiazda: A zadania moje Ci się podobają ?

Tak każdego działu dużo zadań mam

a na ćw łatwe zadania a
potem samemu trudniejsze.
7 paź 18:47
Trivial: Za dużo. U nas są luzy.
7 paź 18:48
gwiazda: Hehe no zadań dużo i tak każdego działu po 300 −400 , ale jakoś daję radę

zamień się z
luzami
7 paź 18:50
Trivial: Nie zamieniam się.

Po co pracować jeśli można leżeć.
7 paź 18:53
gwiazda: Ostatnio mieliśmy na ćw rachunek wielu zmiennych i ekstrema ale to spoko proste

bo
pochodnych uczyłam się do przodu

TY leżysz , ja będę jak zdam egzamin po 3 sem

Ale
zadania tej książki są dobre bo większość fajne
7 paź 19:01
Trivial: Dasz radę.

Przede mną jeszcze 2 semestry analizy. Ale zapowiada się prosto.
7 paź 19:03
gwiazda: Na geodezji są 3 sem starczy mi

ten najgorszy ma być , mam nadzieję , że dam radę muszę

Tylko zadania robić to spokojnie
7 paź 19:07