ile to jest???????????
mmmiii: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędzi podtwy ma dł 3
√2 natomiast krawędzi boczna ma
długość 8 oblicz V




?
7 paź 16:45
dero2005:

a = 3
√2 cm
l = 8 cm
liczymy pole podstawy P
p
| | a2√3 | | (3√2)2*√3 | |
P = |
| = |
| = 92√3 cm2
|
| | 4 | | 4 | |
liczymy wysokośc podstawy h
p
liczymy wysokość ostrosłupa h (z Pitagorasa)
h =
√l2 − (23hp)2 =
√64 − 6 =
√58 cm
liczymy objętość
V =
13P
p*h =
13*
92√3*
√58 =
32√174 cm
3
7 paź 17:48
mmmiii: a skąd się liczy tą wysokość bo nie rozumie dlaczego taki wynik

?
7 paź 18:02
dero2005:

wysokość h,
23h
p(wysokości podstawy) i tworząca l (krawędź boczna) tworzą trójkąt
prostokątny
h − liczy się z tw. Pitagorasa
7 paź 19:09
mmmiii: ok dzięki
8 paź 12:00