Przekształcanie wykresów funkcji
dareqx: Witam, mam kilka zadan do rozwiazania, bylbym wdzieczny za pomoc.
1.Funkcja f ma te wlasnosc, ze f(0)= -4 i f(1)=-3. Wiadomo ze g(x)=if(x). Oblicz wartosc
wyrazenia g(0)+g(1)
2.Napisz wzór funkcji ktorej wykres otrzymamy przeksztalcajac wykres danej funkcji o
podany wektor:
a)f(x)=1/3x2 u=[-2,5] b) f(x)= √x u=[3,4] c) f(x)=sgn x u=[1,-7]
9 mar 22:12
Spike : 1)
f(0)=-4
f(1)=-3
g(x)=if(x)- tutaj moje pytanie... na pewno "if(x)"? A nie samo "f(x)"?
jeżeli tak jak piszę, to funkcje są takie same, więc
g(0)=-4 g(1)=-3
-4-3=-7- odp
2)Przekształcenie do funkcji kanonicznej i znów na postać ogólną
a) y=1/3x
2 u=[-2,5]
y=1/3(x+2)
2-4+5
y=1/3(x
2+4x+4)+1
y=1/3x
2+4/3x+4/3+1
b) tych dalszych nie chce mi się myśleć z niewyspania

btw, pytanie do kogoś kto
jeszcze może będzie to robił: co zrobić z tym pierwiastkiem?
9 mar 22:26
Spike : PS. Tam w przykładzie a) niepotrzebnie odjąłem 4. Możesz wykreślić. Na końcu jest 5
zamiast 1
9 mar 22:28
dareqx: Sory, tam zamiast i powinno być -, czyli Wiadomo ze g(x)=-f(x)
9 mar 22:29
Spike : więc robisz to samo co tam napisałem, tylko zmieniasz znak na przeciwny. wynik zamiast -7
to 7
9 mar 22:31
dareqx: A jeszcze
wykres funkcji f(x)=1/x gdzie x≠0 przesunieto rownolegle o wektor u=[-2,4] i otrzymano
wykres g. Podaj wzór funkcji g, dziedzinę funkcji g oraz oblicz miejsce zerowe funkcji
g.
9 mar 22:35
Spike : Na przyszłość: pamiętaj tylko o tym, że ten minus dotyczy CAŁEJ funkcji, więc.
jeżeli f(2)=3 x=2, y=3, to -f(x)=-3 x=-2, y=-3. Piszę to, bo jesteś teraz pewnie na
tych zadaniach, więc trzeba o tym pamiętać. A jeżeli, drugi przypadek, f(x)=f(-x), to
znak zmieniasz tylko przy współczynniku "x" przy obliczeniach
9 mar 22:36
załamana: 2a
g(x)=1/3(x+2)2+5
b) g(x)=√x-3+4
9 mar 22:36
Spike : załamana ale co mam z tym zrobić
9 mar 22:38
Spike : polecenie
9 mar 22:38
załamana: to rozwiązanie dla dareqx
9 mar 22:41
załamana: oczywiście zadania 2
9 mar 22:41
załamana: a moje dwa zadania z planimetrii są na forum niestety jeszcze nie ruszone
9 mar 22:42
Spike : dareqx: A jeszcze
wykres funkcji f(x)=1/x gdzie x≠0 przesunieto rownolegle o wektor u=[-2,4] i otrzymano
wykres g. Podaj wzór funkcji g, dziedzinę funkcji g oraz oblicz miejsce zerowe funkcji
g.
ze wzoru f(x) po przesunięciu o [a,b] = f(x-a)+b
y=1/x u=[-2,4]
y=1/(x+2) +4
dziedzina: dziedzina funkcji to zbiór liczb rzeczywistych bez wartości dla której w
mianowniku będzie 0, więc "-2"
x∈(-∞,-2)U(-2,+∞)
miejsce zerowe: 0=1/(x+2) +4 > -4=1/(x+2) /(x+2) > -4x-8=1
-4x=9
x=-9/4
9 mar 22:45
dareqx: Dzięki wielkie.
9 mar 22:46
roonim: Dany jest wzór funkcji f i wektor u (→) . Podaj wzór funkcji g, której wykres otrzymamy po
przesunięciu równoległym wykresu funkcji f o wektor u (→) jeśli:
a) f(x)= −4√x , u(→)= [0,4]
12 wrz 20:32