Pochodne
Jordan: Trivial chciałoby ci się pouczyć pochodnych czy nie zbyt bardzo ?
7 paź 14:30
Trivial: Ale ja już umiem pochodne.
7 paź 14:42
Jordan: 
zle napisałem czy pouczył bys mnie pochodnych
7 paź 14:44
Trivial: Co przez to rozumiesz? I co chcesz wiedzieć?
7 paź 14:45
Jordan: w ogóle nie wiem jak sie za to zabrać jak ci się nie chce to po prostu napisz
7 paź 14:46
Trivial: Mam dużo czasu i mogę. Tylko opisz mi do czego ci to potrzebne, czy miałeś to już na wykładzie,
tudzież czy sam się chcesz tego nauczyć.
7 paź 14:48
Jordan: Był tylko krótki wstęp co będziemy robić na pierwszym roku a jako że pochodne mają być na
początku to chciałbym się ich pouczyć, no i nie wiem od czego zacząć
7 paź 14:53
Trivial: Na początku są granice. Pochodna jest zdefiniowana jako granica (jest to szczególnie
interesująca granica

).
7 paź 14:54
Trivial: A pochodne są proste. Granice już nie.
7 paź 14:55
Jordan: Faktycznie a trudne to jest

?
7 paź 14:56
Jordan: aha
7 paź 14:56
Trivial: Mogę cię pouczyć granic albo samego liczenia pochodnych ze wzorów, bez zrozumienia skąd się
biorą.
7 paź 14:57
Jordan: a wymagane jest na studiach rozumienie tego

?
7 paź 14:58
Mateusz: jak najbardziej zalezy tez na jakich studiach ale warto to zrozumiec i dobrze sie do tego
przyłozyc bo pozniej moze byc problem np z całkami
7 paź 15:00
Jordan: hmm a możecie mi polecić jakąś książkę w której ładnie jest wyłożona teoria odnośnie granic
pochodnych całek itp

?
7 paź 15:01
Mateusz: Tu chyba króluje póki co Analiza matematyczna Krysicki Włodarski ale moze ktos zna cos
lepszego
7 paź 15:03
Trivial: Matma najlepsza jest widziana na żywo, a nie z książek.
7 paź 15:04
7 paź 15:05
Trivial: No przecież
Mateusz dał ci tytuł.
7 paź 15:06
Mateusz: tak ale jak chcesz to z chomika tez mozesz sciągnąć nie mając konta trzeba zapłacic chyba ze
2zł za transfer. Ale jak wolisz
7 paź 15:08
Jordan: a podasz dokładnego linka do chomika

? Chce mieć pewność, że z dobrej korzystam bo kiedyś
ściągnałem stare wydanie symfoni c++ i uczyłem się rzeczy niepotrzebnych tzn już nie
stosowanych
7 paź 15:10
7 paź 15:12
Jordan: Dzięki, to
trivial na razie nie matrnuje twojego czasu poczytam sobie książke
7 paź 15:14
Trivial:
7 paź 15:15
gwiazda: Trivial mam pytanie jakie całki nieoznaczone warto powtórzyć do całek krzywoliniowych i
wielokrotnych ?

bo muszę to zrobić na kolos by się potem uczyć dalszych całek
7 paź 15:20
Trivial: Jak to jakie?

Wszystkie. No może z wyjątkiem podstawień Eulera.
7 paź 15:23
gwiazda: Słuchaj my pisaliśmy z 300 całek mieliśmy podstawienie eulera do pierwiastka , jakieś ln i arc
tan i przez części, typowe na kolosach , i teraz jak patrzyłam na krzywoliniowe to
pierwiastkiem pojedynczy występuje i trudniejsze wymierne na A B C itd a trygonometryczne coś
przez coś ale czy wolno m w trygonometrycznych robisz podstawienia tan?
7 paź 15:27
Trivial:
To wszystko zależy od dobrej woli prowadzącego. Nie ma tak, że w krzywoliniowych nie ma tego a
tego. Wszystko może być.

Pewniaki to:
− całki wyrażeń wymiernych
− całki z pierwiastkami → zazwyczaj łatwo się ich pozbyć
− całki trygonometryczne.
− całki z e
x.
7 paź 15:29
Trivial:
Jeszcze pytanie o podstawienia tan. Wyjaśnij o co chodzi, bo nie bardzo rozumiem.
7 paź 15:32
gwiazda: Wiem , ale mi chodzi np jakie przykłady konkretne mogę się spodziewać możesz jakieś napisać
albo podać z Krysickiego ?

z góry dziękuję
7 paź 15:34
Trivial:
Nie mam książek do analizy żadnych, a notatki zostawiłem w domu.

Mogę powymyślać sam przykłady.
7 paź 15:35
gwiazda: Musiałam bym Ci pokazać całki takie czy wolno tam podstawienia robić tan
7 paź 15:36
gwiazda: Mogą być wymyślone albo ja bym zeskanowała moje 300 całek
7 paź 15:36
Trivial: Zeskanuj jeśli ci się chce.
7 paź 15:37
ICSP: Witaj
Trivial
7 paź 15:39
Trivial:
Witam.
7 paź 15:39
gwiazda: A będziesz potem ? bo teraz muszę dziennik z geodezji zrobić dla grupy

Bo te całkami , aż
się nie pali
7 paź 15:41
ICSP: Patrzę się właśnie na moje notatki i stwierdzam że coś kiepsko mi się widzą te studia
7 paź 15:41
Trivial: Pewnie będę wieczorem jeszcze.
7 paź 15:42
gwiazda: Oki to się odezwę potem
7 paź 15:46
Trivial: ICSP, czemu?
7 paź 15:46
ICSP: bo :
Coś mi się widzi jutro długi dzień
7 paź 15:47
Trivial: ICSP, co masz na analizie?
7 paź 15:48
ICSP: Działania wewnętrzne,
iloczyn kartezjański,
grupy,
podgrupy,
pierścienie
Jak myślisz co będzie na następnym wykładzie?
7 paź 15:49
Jordan: Możecie mi to wyjasnić na przykładzie może to głupie ale nie rozumie: ,,Gdy A ⊂ B oraz A ≠ B to
mówimy ze A jest podzbiorem właściwym zbioru B. A zawiera się w B a jednocześnie A nie jest
równe B, o co chodzi

?
7 paź 15:49
Trivial: ciała.
7 paź 15:49
Trivial:
B = {1,2,3,4,5}
A = {1,3,4,5}
A jest podzbiorem właściwym B
C = {1,2,4,5,8}
C nie jest podzbiorem B.
7 paź 15:50
Jordan: aa ok

bo nie rozumiałem tego A ≠ B myślałem że żadna liczba nie może należeć do drugiego
7 paź 15:53
Szczepan: Cześć
pomozcie:
A' ∪ B'=(A ∩ B')
Wykaż prawdziwość wzoru wymiekam help
7 paź 16:31
Mateusz: Skorzystaj z Prawa zaprzeczenia koniunkcji
7 paź 16:50