Rozłóż na czynniki
Jordan: P(x) = 2x
7 + 3x
3 + 3x
2 − 27x
4 − 14x
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P(2) = 0
Coś nie chce wyjść, a błędu nie umie nigdzie znaleść
7 paź 12:55
agnieszka: a czy tam rzeczywiscie w dwoch miejscach jest x3
7 paź 13:00
Jordan: Kurde źle przepisałem tutaj tam powinno być 3x6 przepraszam
7 paź 13:02
Jordan: czyli 2x7 + 3x6 + 3x5 − 27x4 − 14x3
7 paź 13:03
agnieszka: 2x7 + 3x6 + 3x5 − 27x4 − 14x3=1x7+3x5−14x3+3x6−27x4=x3(2x4+3x2−14)+3x4(x2−9)=
w pierwszej czesci za x2 podstawiamy inna niewiadomoa np z
i bedzie równanie kwadratowe 2z2+3z−14 które trzeba rozłożycna czynniki czyli znalezc
pierwiastki tego równania
delat= b2−4ac=9+4*2*14=121
pierwiastek z delty= 11
z= −3,5
z=2
wtedy wracamy do poprzedzniego zapisu ze x2=z
X2=−3,5−
x2=2
wracamy do dzialania
x3(2x4+3x2−14)+3x4(x2−9)=(x3+3x4)(x2+3,5)(x2−2)(x2−9)=
x3(1+3x)(x2+3,5)(x−√2)(x+√2)(x−3)(x+3)
7 paź 13:15
Jordan: to cos muzialem zle zrobić skoro 2 nie jest rozwiazaniem
7 paź 13:22
Jordan: kurde nie rozumie przecież jak tak zapisze to to jest to samo
x3(2x3+7x2+17x+7)(x−2) a cos nie wychodzi, po za tym twoim sposobem 2 nie jest rozwiazaniem
7 paź 13:27
Gustlik: P(x) = 2x
7 + 3x
6 + 3x
5 − 27x
4 − 14x
3 =
=x
3(2x
4 + 3x
3 + 3x
2 − 27x − 14)
"Kandydaci" na pierwiastek: +−1, +−2, +−7, +−14, wymierne +−1/2, +−7/2
Wielomian z nawiasu rozkładam schematem Hornera:
2 3 3 −27 −14
1 2 5 8 −19 −33
−1 2 1 2 −29 15
2 2 7 17 7 0
x
3(x−2)(2x
3+7x
2+17x+7)=0
"Kandydaci" na pierwiastek: +−7, +−1/2, +−7/2 (+−1 odpadają, bo nie są pierwiastkami, nie
wyszły w Hornerze za pierwszym razem)
Drugi raz Horner :
2 7 17 7
7 2 21 164 1155
−7 2 −7 66 −455
0,5 2 8 21 17,5
−0,5 2 6 14 0
| | 1 | |
x3(x−2)(x+ |
| )(2x2+6x+14)=0
|
| | 2 | |
Δ=−76, zatem dalej rozłożyć się nie da.
| | 1 | |
Odp: W(x)=x3(x−2)(x+ |
| )(2x2+6x+14) |
| | 2 | |
7 paź 23:42