Funkcja wykładnicza
hwdtel x3:
Jak rozwiązać równanie wykładnicze kx −ka/x=1: k,a ∊ N
7 paź 10:08
Eta:
7 paź 12:31
hwdtel x3:

?
7 paź 12:40
Godzio:
Fajne zadanko
7 paź 13:00
xXx: co jest niewiadomą?
7 paź 13:03
Godzio:
Zapewne x
7 paź 13:11
sushi_ gg6397228:
k=1, a=0 x≠0
7 paź 14:02
Hela:
Skoro funkcja jest wykładnicza to napewno x ,chociaż pytanie na miejscu!
7 paź 14:05
Trivial: Ciekawe zadanko.
7 paź 14:12
Hela:
k≠1,k=1 równanie nie ma rozwiązania
7 paź 14:13
Trivial:
(1) k
x − k
a/x = 1
k
a/x = k
x − 1 /
2
(k
a/x)
2 = k
2x − k
x + 1
Teraz podnosimy do kwadratu równanie (1)
(k
x)
2 + (k
a/x)
2 − 2k
a = 1
k
2x + k
2x − k
x + 1 − 2k
a = 1
2k
2x − k
x − 2k
a = 0
Δ = 1 + 16k
a
| | 1±√Δ | | 1+√Δ | |
kx = |
| = |
| , bo kx > 0 |
| | 4 | | 4 | |
Hmm...
7 paź 14:39
Trivial: OK jest błąd...
7 paź 14:39
Trivial:
W trzeciej linijce powinno być k2x − 2kx + 1.
Potem....
2k2x − 2kx − 2ka = 0
k2x − kx − ka = 0
Δ = 1+4ka
kx = U{1+√1+4ka{2}
x = logkU{1+√1+4ka{2}
7 paź 14:41
Trivial:
Poprawiam zapis:
7 paź 14:41
Trivial: Nie wiem czy to jest OK.
7 paź 14:50
anmario: No jest bardzo nie ok.

2*k
x*k
a/x =?
7 paź 14:52
Trivial: ...... Pomyliło mi się z k
x*k
−x. Wszystko bez sensu.
7 paź 14:53