funkcja wykładnicza
Pepsi2092: Witam! Mam taki problem. Muszę narysowac wykres funkcji f(x)= −2
|x−1| i czy jak sobie to
rozpiszę f(x)=−1*2
|x−1| i potem skorzystam z definicji wartości bezwzględnej to wyjdzie
dobry wykres? Bo mam w odpowiedziach narysowany wykres i np jak podstawie sobie za x 0 to mi
| | 1 | |
źle wychodzi  Zrobiłem tak: f(x)= −1* 2 x−1 dla x≥0 i jak podstawie 0 to wychodzi − |
| |
| | 2 | |
a powinno niby −2 także prosze o pomoc
7 paź 00:12
sushi_ gg6397228:
x−1≥0 <==> x≥1 y=−2x−1 teraz tak mozesz zrobic
7 paź 00:19
anmario:
|x−1| =x−1 dla x ≥ 1 (nie dla x ≥ 0

) więc dla x ≥ 1 funkcja f(x) będzie funkcją:
1. f(x) = −2
x−1
natomiast dla x <1 wyrażenie |x−1| jest równe − (x−1) = −x+1 więc:
2. f(x) = −2
−x+1 dla x < 1
no, jak wiadomo, 0<1 więc f(0) liczysz z 2.
f(0) = −2
−0+1 = −2
7 paź 00:20
sushi_ gg6397228:
x−1<0 <==> x<1 y= −21−x
7 paź 00:20
Pepsi2092: Oka wielkie dzięki. Już czaje
7 paź 00:21