fizyka
tn: Witam,
jakie dane muszę znać abym mógł policzyć na jakiej wysokości krąży satelita nad ziemią?
6 paź 23:24
anmario: Jego prędkość
7 paź 00:10
Eta:
7 paź 00:18
anmario: witaj Eta
7 paź 00:21
Eta:
Witam
anmario
7 paź 00:42
tn: ok, dzięki za pomoc, jak coś będzie jeszcze niejasne to napiszę
7 paź 14:42
anmario: To dodam jeszcze, że wszystko jedno czy liniową czy kątową
7 paź 14:46
tn: czyli moją zmienną będzie r
zatem potem jaki policzę r, odejmę od r promień Ziemii r i będę miał wysokość na której krąży
satelita.
btw, czy satelici krążący na coraz to dalszych orbitach są powolniejsi?
8 paź 21:02
Trivial:
Możesz sobie policzyć.

Poprzez analogię do ruchu po okręgu mamy:
| | GM | |
Ale u nas ac = g(r) = |
| , a więc: |
| | R2 | |
v =
√GM/R.
Czyli wraz ze wzrostem R prędkość v spada zgodnie z tym wzorem. Oczywiście M jest masą Ziemi.
8 paź 21:14
tn: ale to wyjdzie z tego wzoru odległość od środka Zimii do środka satelity, zgadza się,?
ac to siła dośrodkowa w ruchu po okręgu? dla satelity będzie to grawitacja Ziemska
8 paź 23:06
Trivial: Tak, odległość od środka ziemi.
8 paź 23:16