Działania na ułamkach
Misia: | | 1 | | 23 | | 7 | | 1 | | 23 | | 7 | | 69 | |
2,3 + 0,7 * |
| = |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| + |
| | 3 | | 10 | | 10 | | 3 | | 10 | | 30 | | 30 | |
| | 7 | | 76 | | 16 | | 8 | |
|
| = |
| = 2 |
| = 2 |
| |
| | 30 | | 30 | | 30 | | 15 | |
(−2)*(−0,2)+0,4 = 0,4 + 0,4 = 0,8
| | 2 | | 3 | | 10 | | 9 | | 1 | |
− |
| + |
| = − |
| + |
| = − |
| |
| | 3 | | 5 | | 15 | | 15 | | 15 | |
| | 1 | | 21 | | 1 | | 21 | | 21 | |
(0,2 − 0,4)2 − |
| * |
| = (−0,2)2 − |
| * |
| = 0,04 − |
| = |
| | 7 | | 5 | | 7 | | 5 | | 35 | |
| | 4 | | 21 | | 14 | | 210 | | 196 | |
|
| − |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 100 | | 35 | | 350 | | 350 | | 350 | |
6 paź 23:13
Gustlik: Jest OK, ale to ostatnie można jeszcze skrócić:
| | 196 | | 98 | | 14 | |
− |
| =− |
| =− |
| − na końcu skracamy przez 7.
|
| | 350 | | 175 | | 25 | |
Ten ostatni przyklad można było zrobić nieco prościej − skrócić 21 z 7 przez 7::
| | 1 | | 21 | | 3 | | 4 | | 3 | | 1 | | 15 | | 14 | |
(−0,2)2− |
| * |
| =0,04− |
| = |
| − |
| = |
| − |
| =− |
| |
| | 7 | | 5 | | 5 | | 100 | | 5 | | 25 | | 25 | | 25 | |
7 paź 02:17
anmario: Dzięki Gustlik.
To były przykłady, które rozwiązałem dla dziewczynki, którą uczę matmy. Z uwagi na łatwość
tworzenia matematycznych wyrażeń forum Jakuba nadaje się do tego celu bardziej niż, dla
przykładu, gg. No a dodatkowy bonus mam taki, że nikt, jak widzę nie wyłączając mnie, nie jest
doskonały

I dzięki za zainteresowanie.
7 paź 02:46
Eta:
2:17 i 2:46 
... zasnąć nie mogliście?
7 paź 11:37