Proszę o sprawdzenie zadanka
Julia : Mam takie zadanko:
Z liczb {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} mam utworzyć liczby 3−cyfrowe, ale x>664. Bez powtórzeń wyszło mi
243 liczby, a z powtórzeniami 336. Mógłby ktoś sprawdzić te wyniki?
6 paź 22:54
Eta:
1/ bez powtórzeń: i > 664
są postaci: 7xx, 8xx, 9xx jest ich 3*9*8= 216
67x, 68x,69x jest ich 3*8= 24
−−−−−−−−−
240 takich liczb
2/z powtórzeniami
7xx, 8xx, 9xx jest ich 3*10*10= 300
67x, 68x, 69x jest ich 3*10 = 30
oraz 665, 666, 667,668,669 5
−−−−−−−−−−−−−−
335 takich liczb
7 paź 00:17
b.: 2) to chyba łatwiej tak: są to 665, 666, ..., 999, czyli liczb jest 999−664 = 335
7 paź 13:17
Eta:
7 paź 16:06