Walec
Ruda: Objętość i Pc walca
Oblicz V i Pc walca, którego przekrojem osiowym jest prostokąt o polu = 144 cm2, wiedząc, że
stosunek długości boków tego prostokąta jest równy 9:4 ( rozpatrz dwa przypadki )
144 = 36x/:36
x = 4
więc długości boków prostokąta to 16 i 36 no i później wychodzą mi kolosalne liczby, nie mam
problemu z obliczeniem objętości czy Pc, tylko z tym stosunkiem...
6 paź 21:24
sushi_ gg6397228:
a*b= 144
rozwiaz poprawnie uklad rownan
6 paź 21:26
krystek: 9x*4x=36x2
6 paź 21:28
krystek: Stąd 36x2=144
x2=4
x=2 lub ( x=−2)nie należy doD)
I masz 1 bok= ..2 bok= i teraz liczysz
A dwa przypadki ,ponieważ zamieniasz wysokość ze średnicą .
6 paź 21:34
Ruda: już mam, dziękuje
6 paź 21:40