trzeba wyliczyć "n" a ja nie umiem sobie przypomnieć jak to się robi.
Zuberro: 600(1+30%)n=1200(1+29%)n
mógłby ktoś pomóc wyznaczyć to "n"
6 paź 21:01
sushi_ gg6397228:
na dzien dobry podzielic przez 600
3n= 5 <=> ln 3n = ln 5 <==> n* ln 3 = ln 5
6 paź 21:05
Eta:
n= 90
6 paź 21:08
Eta:
600*1,3
n= 1200*1,29
n
| | 1,3 | |
( |
| )n= 2 1,3:1,29= 1,0077519 |
| | 1,29 | |
1,0077519
n=2
teraz kalkulator do ręki : wystukaj 1,0077519 i przycisk x
przyciskaj znak "=" i licz go tyle razy aż pojawi się wartość około 2
powodzenia w zabawie
6 paź 21:14
Zuberro: n* ln 3 = ln 5 to nie daje 90?o ile się nie mylę?
6 paź 21:14
Zuberro: Dzięki
6 paź 21:15
sushi_ gg6397228:
bo to byl przyklad jaka nalezy zastosowac funkcje, a nie gotowe rozwiazanie
6 paź 21:17
Eta:
6 paź 21:18