prawodopodobieństwo
będę wdzęczny xD: Dwaj strzelcy trafiają do tarczy z prawdopodobieństwem odpowiednio 0,9 i 0,95. Strzelcy oddają
po jednym strzale. Prawdopodobieństwo tego, że do tarczy trafi jeden z nich wynosi:
Eta:
Ja też będę wdzięczna

T −− trafienie , NT −−− pudło
dla strzelca I : P(T)= 0,9 P(NT)= 0,1
dla " " II : P(T)= 0,95 P(NT)= 0,05
zdarzenia są niezależne
zd. A −−− trafi jeden z nich
A= {(T
I , NT
II), (NT
I, T
II)}
zatem : P(A) = 0,9*0,05 +0,1*0,95=........... ( mnożyć i dodawać to pewnie umiesz?