wyrażenie W
Ewa: | | 4 | | A | | B | |
wyrażenie W= |
| można przedstawić w postaci sumu |
| + |
| . |
| | x2−4 | | x−2 | | x+2 | |
Wyznacz A i B.
Mogę prosić o pokazanie co należy zrobić żeby A i B policzyć?
| | A | | B | | A(x+2) | | B(x−2) | |
|
| + |
| = |
| + |
| = |
| | x−2 | | x+2 | | (x−2)(x+2) | | (x+2)(x−2) | |
a dalej ?
6 paź 20:21
sushi_ gg6397228:
Ax+2A +Bx− 2B= 2A−2B + x(A+B) === 4 + 0* x
uklad rownan na kolorach
6 paź 20:26
Ewa: ok dzięki a jak układać te równania do czego przyrównać
2A−2b oraz x(A+B)?
6 paź 20:36
Ewa: 2A−2B=4
A+B=0? Rozwiązać i mam dane A i B?
6 paź 20:37
Ewa: nie wychodzi mi to, odpowiedz jest w książce A=1 ; B=−1
coś źle policzyłam.
6 paź 20:46
sushi_ gg6397228:
2a−2b= 4 / :2
a+b=0
a−b=2
a+b=0
−−−−−−−−−−−
2a=2
a=1
b=−1
6 paź 20:49
Ewa: aha już zrozumiałam, dziękuję.
6 paź 20:59