Zapisz równanie osi symetrii
Jacek: Zapisz równanie osi symetrii odcinka A,B , gdy A=(4;−2), B=(4;6)
6 paź 19:59
krystek: jest to prosta prostopadła do AB i przechodząca przez jego środek.Pomyśl!
6 paź 20:02
Jacek: a mogę to zrobic za pomocą wykresu?
6 paź 20:04
krystek: A masz wyraźnie napisane "napisz " a nie" narysuj"
6 paź 20:07
Jacek: no to nie wiem jak mam to rozwiązać "napisać"
6 paź 20:09
krystek: Geometria analityczna!
1) współczynnik kierunkowy prostej AB
2) wspórzędne środka odcinka AB
3)piszemy równanie mając współczynnik kierunkowy i punkt przez który przechodzi .
6 paź 20:11
Grześ: malutka uwaga jak uzyskasz współczynnik kierunkowy odcinka AB, np a
1
to musisz wyznaczyć współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej a
2 ze wzoru:
| | −1 | |
a1*a2=−1, czyli: a2= |
| |
| | a1 | |
Reszta tak samo, czyż nie?
6 paź 20:16
krystek: Oczywiście Grześ,dobrze ,że dopowiedziałeś ,bo Jacek zapewne nie wczytał się w pierwszego
posta
Obawiam sie ,że nie wie o co chodzi.
6 paź 20:19
Jacek: wspórzędne środka odcinka AB to S=(4;2)?
6 paź 20:19
Jacek: No tak troche nie ogarniam tej matmy
6 paź 20:20
krystek: Współczynnik kierunkowy AB teraz policz wg wzoru
lub drugim sposobem wstawiając do równania prostej y=ax+b wsp A i B
(nie wiem jak uczyłeś się w szkole)
6 paź 20:26
Jacek: No miałem ten y=ax+b ale to ma być chyba tak?
y=ax+b z punktu A
y=ax+b z punktu B
Tak to ma być? Bo jak nie to nie wiem co mam podstawić pod a i b
6 paź 20:32
krystek: Tak! liczysz układ równań z niego wyjdzie tobie wspólczynnik kier prosteAB czyli [a]
Aprostopadła będzie miała współczynnik jw podał Tobie jacek
6 paź 20:43
Jacek: podstawiłem do wzoru i nie mogę drgnąć

y=ax+b
∫2=4a+b /*(−1)
∫6=4a+b
∫−2=−4a−b
∫6=4a+b
wychodzi na to ze wszystko się zredukuje
Tylko nie wiem czy dobrze to zrobiłem proszę o wytłumaczenie
6 paź 20:44
Jacek: aha to wydzie 4 i bd jako a1?
6 paź 20:45
dero2005:
1) środek odcinka |AB|
| | xA+xB | | yA + yB | |
S = ( |
| , |
| ) = (xS, yS)
|
| | 2 | | 2 | |
2) współczynnik kierunkowy prostej |AB|
3) współczynnik kierunkowy symetralnej
4) równanie symetralnej
y
S = a
s(x − x
S)+y
S
6 paź 20:46
krystek: dero wczytaj się co piszemy i nie myl człowiekowi ,ponieważ się uczy.
6 paź 20:53
Jacek: | | −1 | |
No to równianie to 2= |
| (x−4)+2 |
| | 8 | |
Hee tylko teraz jak to rozwiązać

6 paź 20:54
krystek: A=( 4,−2) a Ty podstawiłeś A=(4,2)
6 paź 20:55
Jacek: czyli co tam gdzie dero2005 pisał mi ys? mam podstawić −2? Bo juz się pomału gubię
6 paź 20:58
krystek: A nie zwróciliśmy uwagi ,że prosta AB jest prostopadła do OX i równanie jej to x=4 a
prostopadła
to y=2 i koniec zadania
Wcześniej poredukowało sie Tobie i nie ma wspólczynnika a ,bo to nie jest funkcja.
6 paź 21:03
krystek: 
!
6 paź 21:06
Jacek: no tak też myślałem. Nie wiem czy dobrze myśle ale to tam gdzie obliczałem o godzinie 20;44 no
tam mi się zredukowało i wyszło samo 4 czyli to jest x a skąd a y się wzieło?. Jeśli moge
wiedzieć?
6 paź 21:09
krystek: | | 6−(−2) | | 8 | |
aAB= |
| = |
| ← nie istnieje i koniec .
|
| | 4−4 | | 0 | |
Mój bład ,ze nie biorę długopisu i nie liczę ,ani nie kreślę.
6 paź 21:12
Jacek: masakra trochę się pogubiłem

..
Ale i tak dzięki za pomoc..
Mam nadziej ze następnym razem też mi wytłumaczysz
6 paź 21:18
krystek: Otrzymujesz po dodaniu stronami 4=0 co jest sprzeczne. i tu mówimy,że nie ma a i nie ma
funkcji liniowej.
To nie ma nic wspólnego.
a=tgα a prosta jest prostopała do osi OX i tg90 nie istnieje
y=2 to współrzędna środka odcinka AB
6 paź 21:18
krystek: Ponieważ jest to nietypowy przykład .Ale zapamiętasz ,że takie przypadki moga być.Narysuj sobie
w układzie współrzędnych i wszystko rozjaśni sie Tobie .

do następnego spotkania.
6 paź 21:23
Gustlik: | | "coś" | |
Jeżeli współczynik kierunkowy wychodzi a= |
| , oznacza, że mamy prostą "pionową" o |
| | 0 | |
równaniu x=c. Trzeba teraz popa tzeć na współrzędne x obu punktów − powinny być one równe, amy
wiec równanie x=4, zatem oś symetrii jest "pozioma" o równaniu y=b, gdzie b to będzie
współrzędna y−owa środka odcinka.
7 paź 01:45