matematykaszkolna.pl
Zapisz równanie osi symetrii Jacek: Zapisz równanie osi symetrii odcinka A,B , gdy A=(4;−2), B=(4;6)
6 paź 19:59
krystek: jest to prosta prostopadła do AB i przechodząca przez jego środek.Pomyśl!
6 paź 20:02
Jacek: a mogę to zrobic za pomocą wykresu?
6 paź 20:04
krystek: A masz wyraźnie napisane "napisz " a nie" narysuj"
6 paź 20:07
Jacek: no to nie wiem jak mam to rozwiązać "napisać"
6 paź 20:09
krystek: Geometria analityczna! 1) współczynnik kierunkowy prostej AB 2) wspórzędne środka odcinka AB 3)piszemy równanie mając współczynnik kierunkowy i punkt przez który przechodzi .
6 paź 20:11
Grześ: malutka uwaga jak uzyskasz współczynnik kierunkowy odcinka AB, np a1 to musisz wyznaczyć współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej a2 ze wzoru:
 −1 
a1*a2=−1, czyli: a2=

a1 
Reszta tak samo, czyż nie?
6 paź 20:16
krystek: Oczywiście Grześ,dobrze ,że dopowiedziałeś ,bo Jacek zapewne nie wczytał się w pierwszego posta Obawiam sie ,że nie wie o co chodzi.
6 paź 20:19
Jacek: wspórzędne środka odcinka AB to S=(4;2)?
6 paź 20:19
Jacek: No tak troche nie ogarniam tej matmy
6 paź 20:20
krystek: Współczynnik kierunkowy AB teraz policz wg wzoru
 yB−yA 
aAB=

xB−xA 
lub drugim sposobem wstawiając do równania prostej y=ax+b wsp A i B (nie wiem jak uczyłeś się w szkole)
6 paź 20:26
Jacek: No miałem ten y=ax+b ale to ma być chyba tak? y=ax+b z punktu A y=ax+b z punktu B Tak to ma być? Bo jak nie to nie wiem co mam podstawić pod a i b
6 paź 20:32
krystek: Tak! liczysz układ równań z niego wyjdzie tobie wspólczynnik kier prosteAB czyli [a] Aprostopadła będzie miała współczynnik jw podał Tobie jacek
6 paź 20:43
Jacek: podstawiłem do wzoru i nie mogę drgnąć y=ax+b ∫2=4a+b /*(−1) ∫6=4a+b ∫−2=−4a−b ∫6=4a+b wychodzi na to ze wszystko się zredukuje Tylko nie wiem czy dobrze to zrobiłem proszę o wytłumaczenie
6 paź 20:44
Jacek: aha to wydzie 4 i bd jako a1?
6 paź 20:45
dero2005: 1) środek odcinka |AB|
 xA+xB yA + yB 
S = (

,

) = (xS, yS)
 2 2 
2) współczynnik kierunkowy prostej |AB|
 yB−yA 
aAB =

xB−xA 
3) współczynnik kierunkowy symetralnej
 1 
as = −

aAB 
4) równanie symetralnej yS = as(x − xS)+yS
6 paź 20:46
krystek: dero wczytaj się co piszemy i nie myl człowiekowi ,ponieważ się uczy.
6 paź 20:53
Jacek:
 −1 
No to równianie to 2=

(x−4)+2
 8 
Hee tylko teraz jak to rozwiązaćemotkaemotka
6 paź 20:54
krystek: A=( 4,−2) a Ty podstawiłeś A=(4,2)
6 paź 20:55
Jacek: czyli co tam gdzie dero2005 pisał mi ys? mam podstawić −2? Bo juz się pomału gubię
6 paź 20:58
krystek: A nie zwróciliśmy uwagi ,że prosta AB jest prostopadła do OX i równanie jej to x=4 a prostopadła to y=2 i koniec zadania Wcześniej poredukowało sie Tobie i nie ma wspólczynnika a ,bo to nie jest funkcja.
6 paź 21:03
krystek: emotka !
6 paź 21:06
Jacek: no tak też myślałem. Nie wiem czy dobrze myśle ale to tam gdzie obliczałem o godzinie 20;44 no tam mi się zredukowało i wyszło samo 4 czyli to jest x a skąd a y się wzieło?. Jeśli moge wiedzieć?
6 paź 21:09
krystek:
 6−(−2) 8 
aAB=

=

← nie istnieje i koniec .
 4−4 0 
Mój bład ,ze nie biorę długopisu i nie liczę ,ani nie kreślę.
6 paź 21:12
Jacek: masakra trochę się pogubiłem.. Ale i tak dzięki za pomoc.. Mam nadziej ze następnym razem też mi wytłumaczysz emotka
6 paź 21:18
krystek: Otrzymujesz po dodaniu stronami 4=0 co jest sprzeczne. i tu mówimy,że nie ma a i nie ma funkcji liniowej. To nie ma nic wspólnego. a=tgα a prosta jest prostopała do osi OX i tg90 nie istnieje y=2 to współrzędna środka odcinka AB
6 paź 21:18
krystek: Ponieważ jest to nietypowy przykład .Ale zapamiętasz ,że takie przypadki moga być.Narysuj sobie w układzie współrzędnych i wszystko rozjaśni sie Tobie .emotka do następnego spotkania.
6 paź 21:23
Gustlik:
 "coś" 
Jeżeli współczynik kierunkowy wychodzi a=

, oznacza, że mamy prostą "pionową" o
 0 
równaniu x=c. Trzeba teraz popa tzeć na współrzędne x obu punktów − powinny być one równe, amy wiec równanie x=4, zatem oś symetrii jest "pozioma" o równaniu y=b, gdzie b to będzie współrzędna y−owa środka odcinka.
7 paź 01:45