bbb
ehhh: Witam mam problem z logarytmami

1.) log
x(4x
2+x−4)=3 −−> w tym wychodzi mi delta 65 i żadna odp nie pasuje wtedy do odp z
książki.
| | x+2 | |
2.) logx |
| =1 −−> Tu mi wychodzi x=0 lub x=−2 lecz w książce jest x=2 gdzie robie |
| | x | |
błędy?
6 paź 19:57
rumpek: przed wszystkim dziedzinę uwzględniłeś? i rozbiłeś na przypadki?
1
o x∊(0,1)
2
o x∊(1, +
∞)
Te przypadki na razie z samych podstaw logarytmów.
Potem naturalnie dorzucasz: x≠1 i tam 4x
2+x − 4 > 0 na przykład
6 paź 20:00
ehhh: dziedzina jest x>0
x≠1 biorę ją pod uwagę tlko później gdzieś w rachunkach się zapewne mylę
lecz nie wiem właśnie gdzie
6 paź 20:03
rumpek: masz buga tam gdzie pisałem w założeniach
6 paź 20:08
rumpek:
2)
Z: x≠1; x≠0;
| x+2 | |
| > 0 (nierówność wymierna) |
| x | |
x(x + 2)> 0
x∊(−
∞;−2)U(0;+
∞)
więc już na starcie ci 0 odpada mimo, że taki wynik masz

ale nie należy do dziedziny
6 paź 20:09
ehhh: odpowiedza jest x=2
6 paź 20:10
rumpek: aaa x = 2 to co innego

nie zauważyłem u ciebie tego minusika

xD daj mi tak 10 minut
doczytam tylko jeden temat z historii i się zrobi
6 paź 20:13
Bizon:
1). ....jaka Δ

?
x
3−4x
2−x+4=0
x
2(x−4)−(x−4)=0
(x−4)(x−1)(x+1)=0 i teraz sprawdź z warunkami dziedziny ...−
6 paź 20:17
ehhh: spoko spoko

Właśnie poczekam, byle bym zrozumiał to
6 paź 20:18
Bizon:
w 2) .... też
Dziedzina .....definicja log .... i x2−x−2=0 x1=−1 (sprzeczne z dziedziną)
x2=2
6 paź 20:23
rumpek: dobra przeczytałem to robię to 2
6 paź 20:23
ehhh: BIZON a skąd wziąłem x2 ?
6 paź 20:26
rumpek:
| | x+2 | |
Z: x>0 i x≠0 i |
| >0 i x≠1 ⇒ Z: x∊(0,1)U(1;+∞) |
| | x | |
takie same podstawy więc zapisujemy:
−x
2 + x + 2 = 0
Δ = 9 ⇒
√Δ = 3
| | 1 − 3 | |
x1 = |
| = −1 nie należy do założenia |
| | 2 | |
6 paź 20:26
ehhh: A pomożecie mi zrobić coś takiego? Bo tylko to mi juz zostało, reszta wyszła waszymi
sposobami

1.) log
4−x216=2
6 paź 21:04
sushi_ gg6397228:
loga b= c <==> ac= b + dziedzina a>0 i a≠1
6 paź 21:06
ehhh: czyli w tym przypadku dziedziną jest
4−x
2>0
4−x
2≠1
(4−x
2)>0
6 paź 21:11
sushi_ gg6397228:
robimy parabolke zaznaczamy miejsca zerowe, wybieramy to co nas interesuje
6 paź 21:14
ehhh: Dziękuje bardzo wyszło, dobrze
6 paź 21:18
sushi_ gg6397228:
na oko widac x=0
6 paź 21:21