zadania
thompson ;):
| | x | | x | | 1 | |
B. |
| − |
| +1= |
| (x+6) / *6 |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
3x−2x+6=x+6
0=0 ⇒ rownanie tozsamosciowe
3−6x+5=12
6x=−4
| | 1 | | 1 | | x | |
D.x− |
| − x+ |
| =− |
| /*4 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
4x−1−4x+2=−x
x=−1
6 paź 19:56
xddd: Liczba r stanowi 10% sumy liczb r i p, 20% liczby t jest o 6 mniejsze od v, Liczba o 15%
większa od x jest z razy mniejsza od y.
6 paź 20:03
da: asddsasad
6 paź 20:14
Dla Ciebie xD: i co robisz ?
6 paź 20:14
thompson ;):
Liczba sprzężona do liczby z=x+iy? Napisz.
6 paź 20:26
Dla Ciebie xD: pisze xd
6 paź 20:30
Dla Ciebie xD: liczbe sprzezona do z=x+iy
6 paź 20:38
Dla Ciebie xD: z=x−iy
6 paź 20:44
thompson ;):
z1 = 2 − 3i ; z2 = 5 + i ; z3 = −4i ; z4 = 5i − 6
Na razie tyle.
6 paź 20:46
Dla Ciebie xD: z1 "" =2+3i
z2 ""= 5−i
z3 ""= 4i
z4"" = −6−5i
6 paź 20:50
thompson ;):
6 paź 20:51
thompson ;): Wyznacz Re(z) i Im(z) liczby zespolonej.
z
1 = 12 + 14i ; z
2 = 5 − 2i ; z
3 = 2(−3i +2) − 4i
Na razie tyle.
6 paź 20:54
Dla Ciebie xD: Re(z)=12 Im(z)=14
Re(z)=5 Im(z)=2
Re(z)=4 Im(z)=10
6 paź 20:59
thompson ;):
Im(z
2) =
−2
Im(z
3) =
−10
Reszta
6 paź 21:01
thompson ;): Dane są następujące liczby zespolone:
a = 5 − 6i ; b = i + 3 − 2i ; c = i ; d = 2 + 0i − 2i − 2 + 2i
Wykonaj działania
a + b =
a − b =
a * b =
a − (b + c) + a * d =
6 paź 21:05
Dla Ciebie xD: a+b= 8−5i
a−b=2−7i
6 paź 21:13
Dla Ciebie xD: (5−6i)*(3+i)= 15+5i−18i − ? =
6 paź 21:14
thompson ;): a + b = 5 − 6i + 3 − i = 8 − 7i
a − b = 5 − 6i − (3 − i) = 2 − 5i
6 paź 21:15
thompson ;): (5 − 6i)(3 + i) = 15 + 5i − 18i − 6i2 = dokończ!
6 paź 21:16
thompson ;): Tam powinno być (5 − 6i)(3 − i) źle obliczyłeś popraw!
6 paź 21:19
Dla Ciebie xD: a*b = 15−11i+6i2
6 paź 21:27
Dla Ciebie xD: a − (b + c) + a * d = 2−6i−0i2
6 paź 21:31
thompson ;):
Ile to jest i2 = ?
6 paź 21:31
Dla Ciebie xD: i *i
6 paź 21:32
Dla Ciebie xD: 5−18i
6 paź 21:33
thompson ;):
i2 = −1 a więc popraw
6 paź 21:33
Dla Ciebie xD: 14−11i
6 paź 21:34
thompson ;):
Ale które to jest?
6 paź 21:35
Dla Ciebie xD: a * b =
6 paź 21:39
thompson ;): Źle
6 paź 21:39
thompson ;): a * b = (5 − 6i)(3 − i) = 15 − 5i − 18i + 6i2 = dokończ
6 paź 21:42
Dla Ciebie xD: a − (b + c) + a * d = 2−6i
6 paź 21:43
Dla Ciebie xD: a * b = (5 − 6i)(3 − i) = 15 − 5i − 18i +6i2 = 9 − 23i
6 paź 21:44
thompson ;):
6 paź 21:44
6 paź 21:57
thompson ;):
| 15 + 18i − 5i − 6i2 | |
| = dokończ |
| 25 + 36 | |
6 paź 22:00
6 paź 22:03
6 paź 22:08
thompson ;): Modułem liczby zespolonej z = x + iy nazywamy liczbę:
|z| = √x2 + y2
6 paź 22:24
thompson ;): Policzyć moduły liczb zespolonych:
a = 5 + 6i
b = i + 3 − 4i
c = 3i
d = 3 + 0i − 3i − 3 + 3i
6 paź 22:27
Dla Ciebie xD: a=√61
b=3√2
c=3
d=0
6 paź 22:32
thompson ;): |a
| =
√61
tak samo dla b ; c i d
6 paź 22:34
Dla Ciebie xD: a=√61 v √−61
b=−3√2 v −3√2
c=3 v c=−3
d=0
6 paź 22:37
thompson ;): Moduł liczby zespolonej jest liczba rzeczywistą czyli nie może być √−coś
6 paź 22:40
Dla Ciebie xD: okej rozumiet
6 paź 22:40
thompson ;): Liczbę zespoloną z = x + iy można zapisać w postaci trygonometrycznej:
| | x | | y | |
z = x + iy = |z|(cosφ + isinφ) gdzie |z| = √x2 + y2 i cosφ = |
| i sinφ = |
| |
| | |z| | | |z| | |
6 paź 22:45
thompson ;): Przedstawić następujące liczby zespolone w postaci trygonometrycznej:
a = 4 − 4i
b = −√2 + i√2
c = −√2 − i√6
6 paź 22:47
Dla Ciebie xD: |z|* √2/ 2 + i −√2/2
6 paź 22:54
6 paź 22:55
thompson ;):
Liczę moduł
|z| =
√42 + (−4)2 =
√2 * 42 = 4
√2
| | 4 | | 1 | | √2 | |
cosφ = |
| = |
| = |
| (I i IV ćwiartka) |
| | 4√2 | | √2 | | 2 | |
| | −4 | | −1 | | √2 | |
sinφ = |
| = |
| = − |
| (III i IV ćwiartka) |
| | 4√2 | | √2 | | 2 | |
| | 7 | | 7 | |
z = 4√2(cos |
| π + isin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
6 paź 23:03
Dla Ciebie xD:
6 paź 23:08
Dla Ciebie xD:
6 paź 23:11
thompson ;):
6 paź 23:11
thompson ;):
I ćwiartka − sinus + ; cosinus +
II ćwiartka − sinus + ; cosinus −
III ćwiartka − sinus − ; cosinus −
IV ćwiartka − sinus − ; cosinus +
6 paź 23:15
Dla Ciebie xD:
6 paź 23:16
Dla Ciebie xD: U √2/2
6 paź 23:20
6 paź 23:20
6 paź 23:34
thompson ;):
6 paź 23:35
6 paź 23:36
thompson ;):
6 paź 23:37
Dla Ciebie xD: | | 3π | | 3π | |
z = 2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
6 paź 23:38
thompson ;):
6 paź 23:38
Dla Ciebie xD: | | π | | π | |
z = 2√2(cos |
| + i * sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
6 paź 23:43
Dla Ciebie xD: ℛ
6 paź 23:45
thompson ;): Źle
6 paź 23:52
Dla Ciebie xD: | | 4π | |
z = 2√2(cos |
| + isin4π3) |
| | 3 | |
7 paź 00:01
thompson ;): Masz np:
| | √3 | | 1 | |
sinα = |
| i cosα = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Teraz napisz która to ćwiartka i nie patrz na kartkę
7 paź 00:03
Dla Ciebie xD: druga
7 paź 00:05
thompson ;): 
Czyli wiem że jest to II ćwiartka teraz bierzesz obojętne czy
| | √3 | | 1 | |
sinα = |
| czy cosα = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
Ile to jest sinα = |
| w stopniach? |
| | 2 | |
7 paź 00:09
thompson ;):
7 paź 00:28
thompson ;):
TAK czyli przechodzimy na kofunkcje np:
sin(90o − α) = cosα
sin(90o + α) = cosα
sin(270o − α) = −cosα (−) bo sinus w III ćwiartce jest ujemny
sin(270o + α) = −cosα (−) bo sinus w IV ćwiartce jest ujemny
7 paź 00:33
thompson ;):
NIE czyli nie przechodzimy na kofunkcje np:
cos(180 − α) = −cosα (−) bo cosinus w II ćwiartce jest ujemny
cos(180 + α) = −cosα (−) bo cosinus w III ćwiartce jest ujemny
cos(360 − α) =cosα
cos(360 + α) = cosα
7 paź 00:41
thompson ;): Użyj wzorów redukcyjnych:
cos(210o) =
sin(240o) =
sin(300o) =
cos(330o) =
7 paź 00:44
thompson ;): cos(210o) = cos(180o + 30o) = −cos30o bo cosinus w III ćwiartce ujemny
7 paź 00:54
Dla Ciebie xD: sin(240o) = sin (180o + 60o) = sin 60o
7 paź 01:01
Dla Ciebie xD: −sin 60o
7 paź 01:04
thompson ;):
7 paź 01:05
Dla Ciebie xD: sin (360o − 60o) = −sin 60o
sin(270o +60o) = − sin 60o
7 paź 01:08
thompson ;):
2π = 360
o
π = 180
o
7 paź 01:22
thompson ;):
| | π | | 1 | | π | | √3 | |
sin |
| = sin30o = |
| cos |
| = cos30o = |
| |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | π | | √2 | | π | | √2 | |
sin |
| = sin45o = |
| cos |
| = cos45o = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | √3 | | π | | 1 | |
sin |
| = sin60o = |
| cos |
| = cos60o = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
7 paź 01:26
7 paź 01:28
thompson ;):
| | 2 | | 4 | | 3 | | 1 | | π | | π | |
sin |
| π = sin( |
| π) = sin( |
| π + |
| π) = sin( |
| + |
| ) = ? |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | | 6 | |
7 paź 01:32
7 paź 01:40