jesli miejscami zerowymi funkcji y=ax^2+3x-6 sa liczby -2 i 1 to
olka07: 1. jesli miejscami zerowymi funkcji y=ax2+3x−6 sa liczby −2 i 1 to
A)a=3 B)a=−3 C)a=1 D)a=−2
6 paź 19:23
sushi_ gg6397228:
f(1)= 0 i wyliczysz "a"
6 paź 19:24
olka07: potrzebuje rozpisanego zadania, bo nie wiem o co chodzi kompletnie
6 paź 19:41
krystek: Miejsce zerowa ,to ten x dla którego wartość funkcji wynosi 0
Ty masz dwa miejsca zerowe podane
Tak jak podał Tobie sushi
f(1)=0 stąd a*(1)2+3*1−6=0
lub f(−2)=0 stąd a*(−2)2+3*(−2)−6=0
6 paź 19:55
Gustlik: jesli miejscami zerowymi funkcji y=ax2+3x−6 sa liczby −2 i 1 to
Ze wzorów Viete'a
a=3
a=3
7 paź 01:48
Bogdan:
Można też skorzystać z postaci iloczynowej:
y = ax2 + 3x − 6
y = a(x + 2)(x − 1) ⇒ y = ax2 + ax − 2a,
ax = 3x ⇒ a = 3
7 paź 10:44
Makaron: Po co bawić się we wzory Viete'a i komplikować, jak wystarczy podstawić za x 1 lub − 2, a za y
0 i rozwiązać równanie.
7 paź 22:26