Indukcja matematyczna prosze o pomoc
Piotr: Wykaz, ze dla dowolnego n dziewiatka jest dzielnikie 10
n−1 Prosze o pomoc, indukcja
6 paź 19:18
Trivial: Nie jest.
6 paź 19:20
Piotr: Jeste na pewno, bo robilsimy to na wykladzie, mam rozwiazanie nawet, tylko nie wiem skad co sie
wzielo do konca
6 paź 19:23
Trivial: Nie jest!
6 paź 19:24
Grześ: pewnie xle zapisał a nawet nie zauważył.. może chodzi o 10
n−1
6 paź 19:24
Piotr: Mam tak:
1 n=1
9| 101−1
9| 10−1
9| 9
2. zal.
n=k
9|10k−1
3. teza
n=k+1
9| (10k+1−1
9| (10*10k−1)
9| (9*10k+10k−1)
6 paź 19:27
Piotr: tak, pomylka, nie zuwazylem, ze zle zapisalem
6 paź 19:28
Piotr: rozumiem wszystko oprocz trzech ostatnich linijek
6 paź 19:28
Piotr: Juz rozumiem, zle mialem w zeszycie zapisane
6 paź 19:30