matematykaszkolna.pl
zzadanie z treścią załamana: Wartość użytkowa maszyny maleje co roku o tę samą kwotę. Po ilu latach maszyna straci wartość użytkową, jeśli jej wartość po 30 latach będzie 4 razy mniejsza niż po 10 latach
9 mar 21:40
Spike : Siedzisz jeszcze?
9 mar 23:39
załamana: tak
9 mar 23:43
załamana: ale już prawie zasypiam
9 mar 23:43
Spike : Więc trochę nad tym pomyślałem. Nie znam jak coś takich wzorów, nie mój poziom, jednak na "myślenie" spróbowałem. Więc. Wzór na procent składany X- kapitał poczatkowy 0- kapitał końcowy p- procent o jaki zmniejsza się wartość co roku 0=x(1-p)n i teraz z tego co napisałaś 4x(1-p)30=x(1-p)10 - po trzydziestu latach jest 4 razy mniejsza niż po 10 ( w ciągu 20 lat wartość zmniejszyła się 4 razy) 4x(1-p)30=x(1-p)10 /:(1-p)10 4x(1-p)20=x - tak samo, wartość po 20 latach jest 4 razy mniejsza od wartości początkowej, więc co 20 lat wartośc zmniejsza się 4 razy Więc ja bym na kalkulatorze dzielił 100 przez 4 tyle razy aż uzyskasz zadowalający wynik, bliski 0, pamiętając, że 1 dzielenie to 20 lat. Tyle jeśli chodzi o robienie tego na procentach, co na pewno jest złą metodą, bo zawsze jakaś dziesiętna część zostanie, niezależnie od ilości dzieleń. Ale w przybliżeniu chyba może być. Proszę też, podaj odp jak masz i dział z jakiego to jestemotikonka No i klasa.
9 mar 23:51
Spike : Kurde, jeszcze źle wzory walnąłem. Te 0 po nawiasach to do potęg 20. 30, 10
9 mar 23:53
załamana: Dzięki bardzo, rano to przeanalizuję bo już nie myślę, musiałam wieczorem rozwalić 30 zadań na maturę. Nie mam do tego odpowiedzi i działów niestety.
9 mar 23:58
Spike : Acha, czyli przed maturąemotikonka Ja myślę jeszcze, że może tu być coś z ciągami, ale nie miałem tego działu jeszcze, więc niewiele mógłbym pomóc.
10 mar 00:00
załamana: uff doszłam. trzeba policzyć z ciągu arytmetycznego
10 mar 01:04