zzadanie z treścią
załamana: Wartość użytkowa maszyny maleje co roku o tę samą kwotę. Po ilu latach maszyna straci
wartość użytkową, jeśli jej wartość po 30 latach będzie 4 razy mniejsza niż po 10
latach
9 mar 21:40
Spike : Siedzisz jeszcze?
9 mar 23:39
załamana: tak
9 mar 23:43
załamana: ale już prawie zasypiam
9 mar 23:43
Spike : Więc trochę nad tym pomyślałem. Nie znam jak coś takich wzorów, nie mój poziom, jednak na
"myślenie" spróbowałem.
Więc. Wzór na procent składany
X- kapitał poczatkowy
0- kapitał końcowy
p- procent o jaki zmniejsza się wartość co roku
0=x(1-p)
n
i teraz z tego co napisałaś
4x(1-p)
30=x(1-p)
10 - po trzydziestu latach jest 4 razy mniejsza niż po 10 ( w ciągu 20
lat wartość zmniejszyła się 4 razy)
4x(1-p)
30=x(1-p)
10 /:(1-p)
10
4x(1-p)
20=x - tak samo, wartość po 20 latach jest 4 razy mniejsza od wartości
początkowej, więc co 20 lat wartośc zmniejsza się 4 razy
Więc ja bym na kalkulatorze dzielił 100 przez 4 tyle razy aż uzyskasz zadowalający wynik,
bliski 0, pamiętając, że 1 dzielenie to 20 lat. Tyle jeśli chodzi o robienie tego na
procentach, co na pewno jest złą metodą, bo zawsze jakaś dziesiętna część zostanie,
niezależnie od ilości dzieleń. Ale w przybliżeniu chyba może być. Proszę też, podaj odp
jak masz i dział z jakiego to jest

No i klasa.
9 mar 23:51
Spike : Kurde, jeszcze źle wzory walnąłem. Te 0 po nawiasach to do potęg 20. 30, 10
9 mar 23:53
załamana: Dzięki bardzo, rano to przeanalizuję bo już nie myślę, musiałam wieczorem rozwalić 30
zadań na maturę. Nie mam do tego odpowiedzi i działów niestety.
9 mar 23:58
Spike : Acha, czyli przed maturą

Ja myślę jeszcze, że może tu być coś z ciągami, ale nie miałem
tego działu jeszcze, więc niewiele mógłbym pomóc.
10 mar 00:00
załamana: uff doszłam. trzeba policzyć z ciągu arytmetycznego
10 mar 01:04