Funkcja Wymierna
mtan: Zadanie z funkcji wymiernej.
Wyznacz wzory funkcji f i g:
6 paź 18:06
sushi_ gg6397228:
przy takim zapisie jest duzo mozliwosci dla funkcji "f" i "g"
6 paź 18:13
mtan: | | 3 | | −3 | |
Dodam jeszcze,że odpowiedzi to f(x)= |
| i g(x)= |
| |
| | x−2 | | x+2 | |
6 paź 19:25
Grześ: zapewne nie dodał, że chodzi o rozkład na ułamki proste?

Może była dopisana wcześniej notkę o jakie funkcje chodzi dokładnie
6 paź 19:27
Gustlik: | 12 | | 12 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| =
|
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | | x+2 | |
| | A(x+2)+B(x−2) | | Ax+2A+Bx−2B | |
= |
| = |
| =
|
| | (x−2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
| | (A+B)x+2A−2B | |
= |
|
|
| | (x−2)(x+2) | |
Porównujemy liczniki:
{A+B=0
{2A−2B=12 /:2
{A+B=0
{A−B=6 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2A=6 /:2
A=3
3+B=0
B=−3
Zatem mamy sumę funkcji:
7 paź 02:09
Bogdan:
Trochę inaczej.
| 12 | | A | | B | |
| = |
| + |
| /*(x − 2)(x + 2) |
| (x − 2)(x + 2) | | x − 2 | | x + 2 | |
12 = A(x + 2} i 12 = B(x − 2)
dla x = −2: 12 = −4B ⇒ B = −3
dla x = 2: 12 = 4A ⇒ A = 3
7 paź 10:38