...
Hermiona.: Proszę o pomoc bo doszłam do pewnego momentu i nie wiem co zrobić dalej

Oblicz promien kuli wpisanej w ostroslup prawidlowy czworokatny,jezeli jego podstawa jest
sciana szescianu o krawedzi dlugosci 8,a wierzcholkiem punkt przeciecia przekatnych szescianu.
6 paź 17:57
Hermiona.: halo
6 paź 18:23
Hermiona.: 
prosze o pomoc..
6 paź 18:50
ICSP: ale sweet
6 paź 18:52
ICSP: chociaż powiem szczerze ze odczytanie planu zajęć na UMCS jest trudniejsze.
6 paź 18:56
6 paź 18:58
ICSP: Masz odpowiedzi?
Wypadłem z wprawy i mogę głupoty gadać. Mi wyszło 4(√2−1)
6 paź 18:59
Hermiona.: tak

tak ma wyjsc
Prosze cie rozpisz mi to bo kurwicy dostane....
6 paź 19:01
Hermiona.: i jak mozesz to ten trojkat narysuj..
6 paź 19:02
ICSP:

Niestety troszkę źle narysowałem i krawędź górna pokrywa się troszkę z przekątną.
Najpierw analiza trójkąta AHI (i jest punktem przecięcia się przekątnych.
|AH| = 4
√2
|AI| = 4
√3
|HI| liczysz z twierdzenia Pitagorasa i wychodzi 4.
|JK| = 8 czyli |HJ| = 4 = |HK|
|IJ| = |IK| = 4
√2
∡HJI = ∡HKI = 45
o
Z sumy miar katów w trójkącie wyliczamy trzeci kat: JIK = 90
o
Teraz proste równanie:
4
√2 − r + 4
√2 − r = 8 ⇔ −2r = −8
√2 + 8 ⇔ r = 4(
√2−1)
6 paź 19:11
Hermiona.: Prosze Cie ICSP pomoz mi z tym zadaniem...
6 paź 19:11
Hermiona.: Jejku,ubóstwiam Cie
6 paź 19:12
Hermiona.: A mozesz mi doradzic co tu zrobic? Bo jak oblicze H i to tez mi te r zoastaje i nie wiem czy z
katow czy jak.. Bo tam kat byl z wlasnosci a tu nie wiadomo...
Oblicz pole powierzchni kuli opisanej na ostroslupie prawidlowym czworokatnym jezeli krawedz
podstawy jest rowna 10 a krawedz boczna 5√3
6 paź 19:15
ICSP: Daj odpowiedź.
6 paź 19:20
Hermiona.: 225π
6 paź 19:22
Trivial: Czy to jest czterowymiarowy rysunek?
6 paź 19:22
ICSP: ... jak już tu jesteś to zrób drugie zadanie
6 paź 19:26
Hermiona.: ICSP powiedz mi dlaczego tak napisales ost rownanie... skad sie wziela ta zaleznoasc?
6 paź 19:29
Hermiona.: dlaczego to jest rowne 8?
6 paź 19:29
Hermiona.: przeciez r to 1/2 dlg podstawy czyli 4... bo jest oparte na srednicy
6 paź 19:31
Trivial: ICSP, nie mam ochoty na geometrię.
6 paź 19:32
ICSP:

|AD| = |AF|
|FC| = |CE|
|BD| = |BE|
|BC| = |AB| − |AD| + |CA| − |FA|
6 paź 19:33
ICSP: jak to nie masz ochoty na geometrię? Już zaczynasz robić to zadanko

W tej chwili
6 paź 19:34
Trivial: Nie.
6 paź 19:35
6 paź 19:35
ICSP: Tak

Jak nie to chociaż zrób rysunek bo nie wiem jak to policzyć. Tzn. nie wiem nawet co policzyć bo
policzyć to nie problem.
6 paź 19:36
Trivial: nie.
6 paź 19:44
ICSP: Też nie wiesz

Trzeba na
Etę poczekać

Ona nas zawsze ratuje
6 paź 19:46
Trivial: Nie wiem czy wiem, czy nie wiem. Nie próbowałem i nie spróbuję.
6 paź 19:47
Eta:

AC −−− przekątna kwadratu
|AC|= 10
√2
|DW|
2= (5
√3)
2−(5
√2)
2
| | 5 | | √3 | |
|DW|= 5 oraz sinα= |
| = |
| |
| | 5√3 | | 3 | |
ze wzoru sinusów :
| | 5√3 | |
|
| =2R => ....... R=7,5 |
| | sinα | |
P
k= 4πR
2=...... = 225 π [j
2]
6 paź 20:25
Eta:
dla
ICSP
6 paź 20:28
ICSP: dla
Ety
6 paź 20:28
Eta:
6 paź 20:29
Hermiona.: Dziękuję
6 paź 20:45
Hermiona.: Ale ie rozumiem skad sie wzielo ze wzoru sinusów :
5√3/sinα= 2R
z jakiego wzoru sinusow?
6 paź 20:51
6 paź 20:53
Eta:
2 sposób
| | a*b*c | | 10√2*5 | |
R= |
| a=10√5 , b= c=5√3 P= |
| = 25√2 |
| | 4P | | 2 | |
| | 10√2*5√3*5√3 | |
R= |
| =... = 7,5 |
| | 100√2 | |
6 paź 20:57
Hermiona.: ah tak...
Naprawde bardzo Ci dziekuje.
6 paź 20:57
Eta:
Na zdrowie
6 paź 20:58
Eta:
2 sposób jest prostszy
6 paź 20:59
Iza: Mi się tam podoba 1
6 paź 22:11
Iza: Akurat sie sklada ze to samo zadanie rozwiazywalam i akurat znalazlam i przydalo sie
6 paź 22:12
Eta:
6 paź 22:29