PROblem
TOmek: rumpek mam dla Ciebie 'zadanko prośbe' bo robiłem je juz 3 razy i wydaje mi się ,ze jest zła
odpowiedź w ksiązce. Zadanie z geom. analitycznej. Masz czas by zrobić sobie na kartce i podać
wynik?
6 paź 17:31
rumpek: daj to lookne

jak będę w stanie zrobić

bo dzisiaj coś nie pracuje na najwyższych obrotach
xD
6 paź 17:32
TOmek: w równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt C=(3,−1) jest wierzchołkiem kąta prostego.
Przeciwprostokątna trójkąta zawiera sie w prostej 3x−y+2=0. Wyznacz pozostałe wierzchołki
trójkąta.
6 paź 17:34
TOmek: juz wiem gdzie mam błąd, omg...

oo
6 paź 17:49
TOmek: głupiś tyś tomku : (
6 paź 17:49
rumpek: i jaki masz wynik

? bo Δ to mam hardcore
| | 48 | | 108 | |
10x2 − |
| x − |
| = 0 |
| | 5 | | 10 | |
6 paź 17:55
TOmek: | | 3 | | 19 | | 9 | | 17 | |
( |
| , |
| ) , (− |
| ,− |
| ) |
| | 9 | | 5 | | 5 | | 5 | |
szczerzepowiedziawszy jeszcze nie mogę dojśc do prawidłowego wyniku ... ale staram sie
6 paź 18:02
Trivial: Tam gdzieś wychodzi Δ?
6 paź 18:10
TOmek: | | 3 | | 19 | |
( |
| , |
| ) tam błąd ... |
| | 5 | | 5 | |
6 paź 18:11
TOmek:

y=3x+2
liczę prostą prostopadłą
| | 1 | |
liczę ich punkt przeciecia "B"=(− |
| ,1) |
| | 3 | |
|BA|=|BC|
A=(x,3x+2)
więc
40/9=(x+1/3)
2+(3x+1)
2
x=−1
6 paź 18:11
rumpek: ja wpierw pouczę się historii zrobię zadanie z matmy a potem to zadanie pomęczę bo
na pewno będzie układ równań:
| | 6 | | 2 | | 144 | |
(x + |
| )2 + (y − |
| )2 = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
y = 3x + 2
3 razy liczyłem i ten sam układ otrzymuje xD
6 paź 18:12
Trivial: Ja mam teorię jak 'łatwo' zrobić to zadanie. Ale łatwe pewnie okaże się trudne.
6 paź 18:14
Trivial: Jaka jest prawidłowa odpowiedź?
6 paź 18:14
TOmek: pokaz
6 paź 18:14
TOmek: | | 3 | | 19 | | 9 | | 17 | |
( |
| , |
| ) , (− |
| , − |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
6 paź 18:15
rumpek: w sumie można też by zrobić inaczej, że:
|AS| = |BS|, gdzie A i B leżą właśnie na tej prostej y = 3x + 2

wtedy ładnie do potęgi podnosimy a S to punkt przecięcia
6 paź 18:17
rumpek: gdzie S to:
−10x = 6 / : − 10
6 paź 18:19
rumpek: przecież ładnie wychodzi <sciana> widać, że jestem chory xD zaraz napisze
6 paź 18:30
6 paź 18:33
TOmek: wyszło , amen
6 paź 18:34
rumpek: tak jak pisałem rozwiązać układ równań:
| | 6 | | 2 | | 144 | |
(x + |
| )2 + (y − |
| )2 = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
y = 3x + 2
| | 6 | | 18 | | 144 | |
(x + |
| )2 + (3x + |
| )2 = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 6 | | 36 | | 54 | | 324 | | 144 | |
x2 + |
| x + |
| + 9x2 + |
| x + |
| − |
| = 0 |
| | 5 | | 100 | | 5 | | 100 | | 10 | |
| | 60 | | 360 | | 144 | |
10x2 + |
| x + |
| − |
| = 0 |
| | 5 | | 100 | | 10 | |
| | 60 | | 36 | | 144 | |
10x2 + |
| x + |
| − |
| = 0 |
| | 5 | | 10 | | 10 | |
| | 60 | | 108 | |
10x2 + |
| x − |
| = 0 |
| | 5 | | 10 | |
| | 60 | | 108 | | 3600 | | 3600 + 10800 | |
Δ = ( |
| )2 − (− |
| * 4 * 10) = |
| + 432 = |
| = |
| | 5 | | 10 | | 25 | | 25 | |
| | | | | | 36 | | 9 | |
x1 = |
| = |
| = − |
| = − |
| |
| | 20 | | 20 | | 20 | | 5 | |
| | | | 60 | | 3 | |
x2 = |
| = U{ |
| {20} = |
| |
| | 20 | | 5 | | 5 | |
więc już masz prawie zrobione

teraz tylko y obliczyć tamtym drugim sposobem też powinno
wyjść co napisałem
6 paź 18:36
TOmek: fajowe ułamki, oby takich nie było na maturze, bo o błąd łatwo..
6 paź 18:37
TOmek: no jak ładnie wyszło
6 paź 18:38
Trivial:

Najpierw wyprowadzimy wzór na obrót prostej o kąt. Tak naprawdę interesuje nas tylko
współczynnik kierunkowy tej prostej (ozn. a'). Wiemy, że:
a = tgα
Chcemy tą prostą obrócić o kąt φ. Możemy zapisać, że:
a' = tg(α+φ).
Szybkie przypomnienie wyprowadzenia wzoru na tangens sumy:
| | sin(x+y) | | sinxcosy + sinycosx | |
tg(x+y) = |
| = |
| = |
| | cos(x+y) | | cosxcosy−sinxsiny | |
(1) Dzielimy licznik i mianownik przez cosxcosy
Zatem:
| | tgα+tgφ | | a+tgφ | |
a' = |
| = |
| . |
| | 1−tgαtgφ | | 1−a*tgφ | |
Odnośnie zadania:
C = (3,−1)
Skoro trójkąt ABC jest równoramienny, to wystarczy obrócić prostą, którą dają w zadaniu o
odpowiednie kąty: 45
o (ozn. a
+) i −45
o (czyli 45
o w przeciwnym kierunku, ozn. a
−).
3x−y+2 = 0 ⇔ 3x−y = −2
y =
3x+2
a = 3
Dla 45
o:
| | a+tg(45o) | | 3+1 | |
a+ = |
| = |
| = −2. |
| | 1−a*tg(45o) | | 1−3 | |
Prosta k
+ przechodzi przez punkt C, a więc...
−1 = 3*(−2) + b
b = 5
k
+: y = −2x + 5 ⇔ 2x+y = 5
Dla −45
o:
| | a+tg(−45o) | | 3−1 | | 1 | |
a− = |
| = |
| = |
| . |
| | 1−a*tg(−45o) | | 1+3 | | 2 | |
Prosta k
− przechodzi przez punkt C, a więc...
| | 1 | | 5 | |
k−: y = |
| x − |
| ⇔ x − 2y = 5 |
| | 2 | | 2 | |
Aby znaleźć punkty wystarczy rozwiązać dwa układy równań:
oraz:
A miało być tak prosto.

Odpowiedź się zgadza.
6 paź 18:52
Trivial:
Można zrobić to zdecydowanie prościej na wektorach i macierzach, ale to nie ten poziom.
6 paź 19:01
TOmek: dokładnie, nie ten poziom
6 paź 19:12
Trivial: Ale rachunki proste.
6 paź 19:13
Trivial: Hmm, dopiero teraz zauważyłem, że ta różowa trójka w środku tworzy ciekawą kompozycję z resztą.
6 paź 19:17