Zbiorem rozwiązań nierówności 3x^2 + x - 4 ≥ 0 jest:
Sławek: Zbiorem rozwiązań nierówności 3x
2 + x − 4 ≥ 0 jest:
Mi wyszło <−1 ; 2/3 > Czy dobrze?
6 paź 16:50
Sławek:
6 paź 16:59
6 paź 17:03
Sławek: na jakiej podstawie CI to tak wyszło?
Jak Ci wyszło x1 x2 i Δ ?
6 paź 17:07
Sławek: hmm?
6 paź 17:10
rumpek:
Δ = 1 + 4*4*3 = 49 =>
√Δ = 7
| | −1 − 7 | | −8 | | 4 | |
x1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
6 paź 17:12
Eta:
Δ=49
√Δ=7
| | −1+7 | | −1−7 | |
x1= |
| =.... x2= |
| =.......... |
| | 6 | | 6 | |
| | 4 | |
poprawna odp, to x€ (−∞, − |
| > U < 1,∞) bo nie zauważyłam znaku ≥0 |
| | 3 | |
6 paź 17:14
Sławek: noo tak.masz rację
6 paź 17:15
Eta:
6 paź 17:16
leoś : −3x+x−4>0
9 kwi 20:38